Milijone prinesli lokali ali trgovina s kokainom?

V pravdnem postopku bo moral Dragan Tošić dokazati, kako je prišel do sedmih milijonov evrov.

Objavljeno
09. oktober 2014 19.47
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Draganu Tošiću s pooblaščenci in predstavnicam specializiranega državnega tožilstva na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se včeraj pričakovano ni uspelo sporazumeti, ko se je s poskusom poravnave začelo sojenje o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Po izračunih tožilstva ga imajo Tošić in sotoženci za skoraj sedem milijonov evrov.

Dragan Tošić je na sodišče prišel v spremstvu pooblaščenca Marka Bošnjaka in Gašperja Dernovška iz Odvetniške družbe Čeferin, odvetnica Martina Žaucer Hrovatin pa zastopa Tošićevo ženo Meri Tošić in družbo Fundator, ki sta se v finančni preiskavi prav tako znašla pod drobnogledom tožilske ekipe. Poleg omenjenih so toženi še Mišo Vlaisavljević in družba Bela hiša.

Zaplenili bi nepremičnine in denarna sredstva

Tošić (in sotoženi) bodo morali sodišče prepričati, da je 6.956.053,35 evra premoženja povsem čistega in ni pridobljeno s kokainskimi posli, kot je prepričano tožilstvo, ki je v finančni preiskavi na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni) pretresalo Tošićevo imetje od leta 2003.

Na seznamu nepremičnin, ki bi jih specializirano državno tožilstvo rado odvzelo, so poleg družinske hiše Tošićevih v ljubljanskem Bizoviku (ta od decembra lani ni več v lasti Tošićevega očeta Špira, ampak Meri Tošić) v vrednosti 350.000 evrov ter kavarn 13 in Rog (vrednost dobrega pol milijona evrov) družbe Fundator tudi Tošićev vikend v Luciji in lokal Le Petit Cafe ter lokal Casablanca v lasti družbe Bela hiša (tožilstvo je nepremičnino ocenilo na četrt milijona evrov). Le pet nepremičnin je prostih bremen, na drugih sta vpisana za 4,3 milijona evrov zemljiškega dolga in dvomilijonska hipoteka.

V boj z okrepljeno tožilsko ekipo

Izjemno redko je v razpravni dvorani videti, da so fizična razmerja moči v korist organov pregona, kot je bilo to na včerajšnjem naroku o odvzemu premoženja nezakonitega izvora Draganu Tošiću. Poleg specializiranih tožilk Blanke Žgajnar in Mateje Gončin, ki Tošića in soobtožene preganjata tudi v kazenskem postopku, sta Republiko Slovenijo zastopali še Barbara Lipovšek in Petra Apšner, prav tako s specializiranega državnega tožilstva.

Tošić, ki je po razveljavitvi oprostilne sodbe pred časom na predobravnavnem naroku zanikal očitke tožilstva o vpletenosti v trgovino s kokainom in hudodelskega združevanja, ima na zahtevo tožilstva poleg nepremičnin v skupni vrednosti 1,62 milijona evrov na transakcijskem računu blokiranih 951.610 evrov, tožilstvu pa je že pred časom uspelo doseči blokado bančne transakcije v višini 357.000 evrov s Tošićevega računa na račun njegovega znanca Vlaisavljevića pri Sberbanki, na katerem sta menda bila pooblaščena tako Vlaisavljević kakor Tošić. Zavarovanje naj bi veljalo do pravnomočnega končanja pravdne zadeve, sicer pa je vseh pet toženih strank podalo ugovor zoper zavarovanje.

Postopek bo zapleten in dolgotrajen

Medtem ko tožilstvo trdi, da je po Zopniju pravnomočna obtožnica, ki je vložena zoper Tošića, zadosten vzrok za vložitev tožbe in začetek postopka, pa tožena stranka vztraja, da ni tako. Kakor koli, postopek je izredno zapleten – tako s pravnega kot z materialnega vidika – in ni pričakovati, da bo pravdni boj med Tošićem in državo kmalu končan. Sodnik je že zdaj napovedal, da se bo glavna obravnava v najboljšem primeru nadaljevala čez kakšne štiri mesece, saj sta obe strani v spis vložili nekaj dodatnih listin, ki jih je treba preučiti in se do njih opredeliti. V tem času pa bo Tošić skoraj gotovo izvedel, kaj je glede zakonitosti dokazov sklenila okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki je po razveljavljeni oprostilni sodbi višjega sodišča dobila v roke primer Balkanski bojevnik.