Mimović in Petrič morata v zapor

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbi nekdanjih vodilnih v Cestnem podjetju Ljubljana, Ranka Mimovića in Stanka Petriča.

Objavljeno
16. september 2014 14.01
dja-SOJENJE
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana - Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbi nekdanjih vodilnih v Cestnem podjetju Ljubljana, Ranka Mimovića in Stanka Petriča, ki sta sklenila dogovor o priznanju krivde in pristala na kazen, nato pa se nanjo pritožila. Priznanje krivde in postopno vračilo dolga jima je sodišče štelo kot olajševalno okoliščino, kljub temu pa morata v zapor.

»Priznanje krivde in dejstvo, da sta postopoma vračala dolg Bizjaku, jima je sodišče štelo kot olajševalno okoliščino. Petriču je tako prisodilo poldrugo leto zapora in 60.000 evrov kazni, Mimoviću pa dve leti zapora in 100.000 evrov denarne kazni,« poročajo Finance.

Petrič je še pred odhodom v zapor v priporu prestal polovico kazni, Mimović pa okrog tretjino. Oba sta namreč že od januarskih hišnih preiskav dalje v priporu - Petrič v hišnem, Mimović pa na Povšetovi. Obema se ta pripor všteva v zaporno kazen. Tako bo Petrič v zaporu ostal še okrog devet mesecev, Mimović pa 15 mesecev.

Petrič se je pritožil na dosojeno denarno kazen, saj sodišče po mnenju obrambe ni upoštevalo, da pri kaznivem dejanju ni dobil premoženjske koristi in da po medijsko odmevnem sojenju najverjetneje ne bo dobil dela.

Mimovićeva obramba pa je v pritožbi navedla, da je Mimović sicer priznal očitek po obtožbi, vendar pa gre po njenem mnenju za nekaznivo dejanje, ki da je lahko kvečjemu stvar civilnega spora. Pritožili so se tudi na višino kazni, saj naj sodišče ne bi upoštevalo sporazuma o priznanju terjatev.

Nekdanja vodilna v CPL sta morala na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sesti zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Ker sta oba priznala krivdo, se je sojenje zanju maja končalo, vendar pa sta se nato na sodbo pritožila. Petrič naj bi Bizjaka prepričeval, da bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, pred tem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo. Bizjak je nato nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

Konec aprila so sicer Mimović, Bizjak in Petrič sklenili sporazum, da Bizjak umakne premoženjsko pravni zahtevek, ki ga je vložil na predobravnavnem naroku, Petrič in Mimović pa sta mu že povrnila del sredstev.

Nekdanja vodilna v CPL pa preiskovalci sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Kriminalisti so namreč januarja izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.