Mlad je, zato naj z delom odsluži škodo

Zapravil je denar, ki so mu ga kmetje dali kot predplačilo za gnojila.

Objavljeno
12. september 2014 16.24
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Krško – Do februarja 2016 mora Mihael Vinkovič kmetoma vrniti enajst tisoč evrov s pripadajočimi obrestmi, sicer bo šel za eno leto in pet mesecev v zapor.

»Kdor kmetijski stroj išče, naj Agrovinko, s. p., obišče!« se je glasil eden od oglasov, ki ga je za svojo podjetje Agrovinko objavil mladi podjetnik Mihael Vinkovič.

Kmetje so sledili oglasu, saj je Agrovinko, ki je imel sedež v Beltincih, odprl trgovino še v Dobovi in poleg kmetijskih strojev in pripomočkov po ugodnih cenah ponujal tudi umetna gnojila. Pogoj je bil, da so kmetje gnojilo v celoti plačali naprej; ponavadi so se odločali za večje količine gnojil, ki bi zadostovale za vse leto.

Toda Vinkoviča je denar, ki so mu ga dali kmetje, premamil, zapravil ga je in na gnojila za kmete pozabil. Nekaterim je sicer, kot pravi naš vir, gnojila dobavil. Predvsem ni pozabil na davčnega uslužbenca, ki je pri njem prav tako naročil gnojila in mu je Vinkovič po nekaj opozorilih gnojilo tudi dobavil. Po nekaj mesecih poslovanja je trgovino Agrovinko v Dobovi zaprl, matično podjetje pa je šlo v stečaj.

Vinkovič je krivdo priznal in dodal, da se zaveda, da bo moral kmetoma, ki ju je ogoljufal, povrniti škodo, ta pa znaša enajst tisoč evrov s pripadajočimi obrestmi. Enemu od oškodovanih kmetov je z izvršbo že uspelo dobiti štiri tisočake.

Vinkovič je brezposeln oče majhnega otroka, partnerka je brez službe, je lastnik polovice hiše, ki je pod hipoteko, zato bo verjetno težko plačal tri šestmesečne obroke, ki mu jih je na predlog tožilca Bogdana Matjašiča naložilo sodišče. A če tega ne bo storil, bo moral v zapor. Obsodili so ga na eno leto in pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let.

Glede na njegovo mladost so Vinkoviču dali možnost, da bo oškodovancema poravnal škodo v treh obrokih. Če bi ga poslali v zapor, bi oškodovanca še dlje časa čakala na svoj denar. Ker pa je mlad in sposoben za delo, od njega pričakujejo, da bo takoj zavihal rokave in prvo tretjino poravnal do februarja prihodnje leto, čez šest mesecev drugi obrok in v začetku leta 2016 še zadnjo tretjino dolga.

Sodba je pravnomočna.