Mladen Sever izostanek s sodišča opravičil z boleznijo

Severju obtožnica očita, da je skupaj z Ivanom Zidarjem z navideznimi posli oškodoval SCT za dobra dva milijona evrov.

Objavljeno
23. september 2014 18.14
Slovenija Ljubljana 22.12.2010 - SCT obrati d.o.o. Foto: Leon VIDIC/DELO
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Mladena Severja, nekdanjega direktorja družbe Reklamni inženiring, obtoženega, da je skupaj z Ivanom Zidarjem oškodoval SCT za dobra dva milijona evrov, tudi tokrat ni bilo na sodišče. Njegov zagovornik je izostanek opravičil z zdravniškim potrdilom.

Kot je povedal predsednici senata, sodnici Lei Habjanič, je zdravniško potrdilo od Severja dobil dan prej nekaj pred 19. uro. Razlog za nezmožnost sodelovanja na sojenju je bolezen, ki naj bi odsotnost s sodišča opravičevala do 3. novembra, ko Severja čaka pregled pri psihiatru. Pozna ura, ko je prejel zdravniško potrdilo, je tudi poglavitni razlog, da izostanka obdolženega ni mogel sodišču javiti pravočasno.

Predsednica senata je zato glavno obravnavo prekinila in se strinjala s predlogom tožilstva, da, preden se odločijo o nadaljnjih korakih, počakajo na izvedensko mnenje psihiatra, ki ga je sodišče postavilo pred nekaj tedni.

Reklamni inženiring sklepal navidezne posle s SCT

Glavna obravnava zoper nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja in soobtožene se je začela junija 2012. Obtožnica je Zidarju očitala, da je s soobtoženimi, predvsem z Mladenom Severjem, direktorjem Reklamnega inženiringa, sklepal navidezne posle med podjetjema Reklamni inženiring, d. o. o., in SCT, d. d., pri čemer je SCT na podlagi navideznih pogodb plačeval različne zneske za storitve, ki niso bile nikoli opravljene, in za blago, ki ni bilo nikoli dostavljeno.

Kot trdi tožilstvo, naj bi tako oškodovala SCT za dobra dva milijona evrov. Soobtoženi so pomagali pri teh poslih, ker so kot direktorji različnih gospodarskih družb sodelovali pri navideznem poslovanju teh z Reklamnim inženiringom in SCT. Severju tožilstvo poleg zlorabe položaja ali pravic očita še pranje denarja in utajo finančnih obveznosti. Davčni upravi je menda dajal lažne podatke o vrednosti opravljenih storitev in cenah blaga. S tem se je njegovo podjetje izognilo plačilu skoraj 308 tisoč evrov DDV. Sodišče je njegovo premoženje zamrznilo.

Zdravniki ugotovili, da Zidar ni sposoben za sojenje

Zidarja in Severja ni bilo že na predobravnavni narok, težave z zagotavljanjem njune navzočnosti na glavni obravnavi pa so imeli tudi kasneje. Letos spomladi je komisija za fakultetna izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti za Zidarja ugotovila, da ni in tudi ne bo zmožen za sodne postopke. Čeprav bi bil po ugotovitvah ortopeda, nevrologa in nevrokirurga pod določenimi pogoji morda celo zmožen sodelovati na sojenju v izjemno omejenem obsegu, je njegovo duševno stanje tisto, zaradi katerega kljub morebitnim prilagojenim razmeram ni in niti v prihodnje ne bo zmožen za sojenje.

Večina soobtoženih po priznanju krivde obsojenih

Večina soobtoženih, to so Mark Harc, Rubin Veleski, Tomas Kunstelj, Daniel Kaminski in Robert Pavlin, ki jim je tožilstvo očitalo pomoč pri zlorabi položaja ali pravic, je na predobravnavnem naroku junija 2012 priznala krivdo, zato je sodnica Lea Habjanič sledila predlogu tožilstva in jih obsodila na pogojne in denarne kazni.

Kazenski postopek zoper obtožene Zidarja, Zorana Klepića in Šveda Gebriela Seifa Tuuloskorpija, ki so sodišču nedosegljivi, je sodišče letos marca začasno izločilo in začelo soditi le Severju.

Sever vse očitke tožilstva zoper sebe odločno zanikal

Ta pa je vse očitke na svoj račun odločno zavrnil. Vztraja, da je bilo njegovo poslovanje s SCT – ki se je bojda začelo, ko je bil Zidarju všeč njegov mobilnik, zato jih je za gradbeno podjetje nabavil kar nekaj – popolnoma transparentno, in bo to tudi dokazal. Samozavestno je dejal, da nihče pred njim še ni naredil tako dobrega nadzorno-varnostnega sistema, kot jih je on za objekte, ki jih je gradil SCT, nato pa preprosto nadaljeval, da »kje pa se bo Zidar, ki ne zaupa nikomur, niti svoji ženi ne, šel fiktivne posle ravno z menoj, ki me je komaj poznal«.