Mladi morilec za nož ponujal 500 evrov?

Elvir Đogić, ki je še kot najstnik vzel življenje drugemu, bi bil pripravljen priznati milejše kaznivo dejanje.

Objavljeno
12. september 2014 17.01
Ljubljana, 5.9.2014, sojenje bratoma Dzogic za umor v Sipca baru. Foto: Marko Feist
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »Ne morem priznati tega dejanja, saj tega nisem hotel narediti in mi je zelo žal,« je na sodišču glede očitkov o brutalnem umoru Matica Brajića povedal 19-letni Elvir Đogić. Krivde ni priznal niti njegov dve leti starejši brat Elvis, ki mu je domnevno pri tem pomagal.

Ne Elvir Đogić, ki mu očitajo umor iz brezbrižnega maščevanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (zaradi popitega alkohola), ne njegov brat Elvis danes nista priznala krivde za smrt 27-letnega Matica Brajića. »Ne morem priznati nečesa, česar nisem storil,« je še dejal Elvis Đogić.

Tragedija se je zgodila 3. maja zvečer v Šipca baru na Logu, kjer je menda Elvir izzival goste, sprla sta se tudi z domačinom Brajićem, ki je bil tam na praznovanju prijateljevega rojstnega dne. Lastnik lokala ju je poslal ven iz lokala, kjer je Elvir dobil nekaj udarcev. To ga je toliko razjezilo, da je šel nazaj v lokal in natakarici dejal, naj mu za 500 evrov proda nož. Ta ga je odslovila, nato pa je slavljenec odpeljal Elvirja domov v Podplešivico.

A Elvir je, namesto da bi se ohladil, poklical brata Elvisa, bratranca in dva prijatelja. Po prepričanju tožilstva se je nazaj odpravil že odločen, da obračuna z Brajićem, čeprav je sam zatrdil, da ga je hotel le prestrašiti, z nožem pa se je nato le branil. Okoli 23. ure se je peterica v dveh avtih pripeljala do lokala. S seboj so imeli kije in težke rokavice, Elvir tudi nož. Eden od njih je stopil v lokal in rekel slavljencu, naj ga zapusti. Prišli so še drugi in začeli pretepati goste, Elvir pa je začel zabadati Brajića. Ta je naslednjega dne umrl v bolnišnici. Elvis, ki je brata pripeljal v lokal, se je v preiskavi branil, da sploh ni vedel, da ima brat nož.

Poškodbe so bile brutalne

Poškodbe Brajića so bile menda zelo brutalne. Na to kaže tudi današnji predlog Elvirjevega zagovornika Boštjana Penka, naj sodišče izključi javnost, ko bo podal dokazni predlog o dopolnitvi izvedenskega mnenja sodnomedicinske stroke glede poškodb. Sodnik je predlogu ustregel. Penko je dal še več dokaznih predlogov, iz katerih se nakazuje smer obrambe. Med drugim naj sodišče najame kliničnega psihologa za oceno osebnostne zrelosti, torej racionalnosti in čustvene uravnoteženosti mladega Elvirja. To je po mnenju obrambe pomembno pri presoji, ali je šlo res za brezobzirno maščevanje oziroma ali bi lahko šlo za dejanje, ki je bilo storjeno v afektu, v stanju zožene zavesti, kar meni obramba. Če bi tožilec omilil pravno kvalifikacijo (storilca takšnega kaznivega dejanja se kaznuje mileje kot za umor, za kar grozi najmanj 15 let zapora), bi bil Elvir Đogić pripravljen priznati krivdo.

Njegove osebnostne značilnosti bi lahko izpovedala njegov oče in razrednik v srednji šoli, ki jo je obiskoval. Sodišče bi si lahko pomagalo tudi z izvedenskim mnenjem glede Đogića iz drugih, že končanih postopkov. Naj sodišče najame kliničnega psihologa, je predlagal tudi zagovornik Elvisa Đogića Samo Mirt Kavšek, ki je glede njegovih osebnostnih značilnosti predlagal tudi zaslišanje njegove nekdanje delodajalke. Sodišče bo odločilo tudi o predlogu za izločitev nekaterih dokazov, sojenje bi se lahko nadaljevalo čez en mesec. Mama, oče in brat pokojnega od bratov Đogić terjajo skupaj 75.000 evrov odškodnine zaradi duševnih bolečin ob izgubi bližnjega.