Mladoletnik ga je namerno zbil z avtomobilom

Žena Alberta Dodaja policijo obtožuje, da prijav ni jemala resno.

Objavljeno
16. december 2015 17.53
Novo mesto, 16.12.2015, clani druzine Brezar so na bencinski crpalki z avtomobilom do smrti zbili slikopleskarja. Foto: Marko Feist
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Novo mesto – Na benciskem servisu v Žabji vasi v Novem mestu so je v torek zvečer mladoletni voznik, po naših podatkih član romske družine Brezar iz Novega mesta, zapeljal naravnost v 32-letnega Alberta Dodaja in mu pri tem povzročil tako hude poškodbe, da je na poti v UKC Ljubljana umrl.

Ko so policisti v torek opravili svoje delo, so zaključili, da v tem primeru ne gre za prometno nesrečo, temveč uboj, saj je bil trk z avtomobilom le zadnje dejanje daljšega dogajanja in predvsem – namerno. Vse skupaj se je namreč začelo na parkirišču pred večjo trgovino nasproti bencinskega servisa, kjer je po podatkih policije »prišlo do pretepa med tremi osebami, ki so se poznale in ki so bile v sporu.«

Upal, da bo na bencinskem servisu varen

Med njimi naj bi bili tudi nekateri člani družine Brezar, s katerimi se ne razumejo ne le nekateri stanovalci bloka, v katerem družina živi v občinskem stanovanju, ampak tudi drugi Romi. Očitno pa so se odločili, da spora ne bodo reševali na miren način. V obraz naj bi nato 34-letni moški, ki je osumljen nasilništva, udaril Alberta Dodaja, ta pa se je podal v beg proti bencinskemu servisu, saj je domneval, da bo tam na varnem. A, ko je pritekel do le nekaj metrov stran do vhoda v bencinski servis oziroma do palet s peskom, ga je z belo mitsubishi carismo zadel po naših podatkih mladoletni član romske družine.

Na bencinskem servisu so nam povedali, da se je hotel Albert takrat skriti za steber, ki stoji ob paletah, a da mu je voznik, ki je »v nekaj sekundah pridrvel kot šus«, to za las preprečil. Veliko sreče pa je imela ob tem v bistvu ženska, ki je čakajoč na vrsto pred bankomatom čakala ob stebru. »Postrani je stala, tako da ni videla, kaj se dogaja in nato je kar naenkrat počilo,« so nam povedali in dodali, da bi, če bi stala le pol metra stran, lahko zadel tudi njo. Po trčenju se je druščina sicer preprosto usedla v drug avtomobil, audija in zbežala, Dodaj pa je do pasu stisnjen čakal na pomoč. Takrat je bil še pri zavesti in se je celo pogovarjal, a kljub temu se je kasneje izkalao, da so bile poškodbe prehude.

Člani družine Brezar naj bi že večkrat grozili

Glavno vprašanje, ki se pri vsem skupaj zastavlja domačinom je, zakaj bi nekdo na tak krut način obračunal z Dodajem, ki je sicer tako med Romi kot tudi sosedi v bloku, kjer živi z ženo Margareto in tremi majhnimi punčkami, veljal za izredno dobrega in pridnega človeka. Margareta nam je povedala, da so mu člani družine Brezar že v preteklosti večkrat grozili s smrtjo, in sicer le zato, ker jim ni hotel pobarvati stanovanja. Sama jim je takrat odgovorila, da mu lahko dajo tudi tisoč evrov, a da delal ne bo, ker nima »vseh papirjev«. Pravi, da je pred kratkim ravno dobil delovno vizo za dve leti, saj je bil doma iz Kosova in da je tako še posebej previden. »To je zelo težavna družina. Z vsemi imajo probleme, tudi Cigani imajo z njim probleme. Zaradi problemov so se morali izseliti tudi iz romskega naselja Poganjci, saj so se tepli,« je še povedala in hkrati zavrnila, da naj bi bil spor povezan s 150 evri, ki naj bi jih bili Brezarjevi dolžni Albertu, saj, kot pravi, so mu bili dolžni tudi drugi Romi.

Žena meni, da policija groženj ni jemala resno

Še vedno je prepričana, da bi tragedijo lahko preprečile, če bi policija resno jemala njene prijave. Pravi namreč, da so ji policisti, kadarkoli je grožnje s smrtjo prijavila, odgovorili, da gre v tem primeru za osebne zadeve in da naj se dogovorijo med seboj. »Ubili ga bodo,« sem ji rekla, a, kot dodaja, ni nihče ukrepal. Da bi slišali tudi drugo plat zgodbe, smo se odpravili še do Brezarjevih, kjer pa so nas z besedami, da ničesar ne bodo komentirali, hitro odslovili.