Mladost v ritmu nevarnega pijančevanja

Na prireditvah za mlade ne manjka z alkoholom in sintetičnimi drogami zastrupljenih in nezavestnih mladoletnikov.

Objavljeno
05. september 2013 23.19
Milena Zupanič, notranja politika, Jure Predanič, kronika
Milena Zupanič, notranja politika, Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Danes bo v BTC glasbena prireditev Ritem mladosti, ki se je udeležujejo tudi osnovnošolci. Organizator, potovalna agencija Collegium Mondial Travel, je poslala včeraj zdravnikom UKC nenavadno obvestilo: »Glede na izkušnje preteklih let pričakujemo povečano potrebo po zdravstveni oskrbi.« Kaj se bo dogajalo?

Iz dopisa, ki ga je organizator poslal Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, sklepamo, da bo prireditev precej nevarna. »Pišem vam z namenom, da vas kot organizator seznanimo, da bo med 18.00 in 00.00 v BTC Cityu potekala tradicionalna prireditev Ritem mladosti. Pričakujemo večje število obiskovalcev, predvsem mladine. Za zdravstveno varstvo smo poskrbeli skupaj z družbo Pacient, ki bo na prizorišču zagotovila štiri reševalna vozila, šotor prve pomoči, tri zdravnike in 12 zdravstvenih tehnikov. Glede na izkušnje preteklih let pričakujemo povečano potrebo po zdravstveni oskrbi in zato naprošamo vse pristojne institucije k sodelovanju,« je pisal Marko Stosić, vodja marketinga prireditve ljubljanski bolnišnici UKC. Kakšne so torej pretekle izkušnje?

Zastrupljeni in nezavestni mladoletniki

Reševalci UKC Ljubljana so lani odpeljali s te prireditve z reševalnimi vozili veliko mladoletnih na pediatrično kliniko, nekaj tudi k službi nujne medicinske pomoči za odrasle in na poškodbeno urgenco v UKC. »Lani so bile razmere ob tej prireditvi nevdržne. Za zdravstveno varstvo ni bilo ustrezno poskrbljeno,« je povedal Andrej Fink, vodja reševalne postaje UKC Ljubljana, ki je pojasnil, da mora organizator po zakonu zagotoviti varnost na prireditvi, da pa nima UKC z organizatorji nobenega pogodbenega razmerja. »Pri teh prireditvah organizatorji izvedejo trik, in sicer tako, da omejijo prireditveni prostor na parkirišče pred Kolosejem in tam imajo svojo zdravstveno službo, toda mladina je povsod po BTC-ju. Za tiste, ki so zunaj prireditvenega prostora, organizator ne poskrbi. Ko vidijo nezavestnega otroka oziroma mladostnika ležati nekje na tleh, nas kdo pokliče in seveda pridemo. Lani je morala pediatrična klinika klicati zaposlene od doma v službo, kakor da so izredne razmere, toliko smo jih pripeljali,« je povedal.

V Pediatrični kliniki so v lanski noči Ritma mladosti sprejeli 13 mladoletnikov. Nekateri so bili do nezavesti opiti z alkoholom ali so užili kakšne druge opojne substance. Na takšnih prireditvah podtikajo mladim, tudi osnovnošolcem, v kozarce različne sintetične droge, ki nimajo ne vonja ne okusa. Mladi spijejo, potem pa se ničesar več ne spomnijo. V tem času jih okradejo, spolno zlorabijo ali kaj tretjega, smo izvedeli v UKC. Pred kratkim je bil sprejet otrok, ki se je zaradi zaužitja neke sintetične droge obnašal kakor kanibal – grizel je vse okoli sebe, da bi jih pojedel. Nekatere je treba celo oživljati. Torej so v skrajni smrtni nevarnosti.

»Starši, ne puščajte otrok samih«

Sicer pa opisano ni značilno le za današnjo prireditev, ampak tudi za druge množične prireditve. »To je širši družbeni problem. Vsi vedo, a dopuščajo organizirano nekontrolirano popivanje mladih. Vsi gledajo, tolerirajo, nihče tega ne prepreči. Ko pa bo nekdo umrl, bodo vsi iskali krivca. Staršem, katerih otroci hočejo iti na takšno prireditev, svetujem, naj gredo z njimi, naj jih ne puščajo stran od sebe in naj gredo otroci skupaj z njimi domov. Vse drugo je tvegano,« opozarja Andrej Fink.

Izjavo potrjujejo tudi številke. Na pediatrični kliniki so v zadnjih treh letih sprejeli 283 z alkoholom ali sintetičnimi in drugimi drogami zastrupljenih mladostnikov (pod 18 let). V prvih štirih mesecih letošnjega leta so reševali življenje že 26 zastrupljenim. Ne samo da je to življenjsko nevarno za mlade, je tudi zelo drago. Če gre za zastrupitev in torej reševanje življenja, plača zdravstvena blagajna (ZZZS). Če so mladi ali odrasli »le« opiti, zdravstveno pomoč plačajo. Gre za razne preiskave krvi, urina, glukoze, za infuzijo, če jo potrebujejo, nam je pojasnila Biserka Marolt Meden, poslovna direktorica Pediatrične klinike. Eden izmed zadnjih računov, izdanih otrokovim staršem, je znašal 229 evrov.

Spomnimo, da so za mlajše od 16 let v celoti odgovorni starši.

Kaj pričakuje organizator?

Ritem mladosti organizirata Radio Antena in potovalna agencija Collegium Mondial Travel, katere soustanovitelj in solastnik je tudi Dominik S. Černjak, nekdanji predsednik politične stranke mladih (SMS). Organizatorja sta na naša vprašanja odgovorila drugače kot v UKC.

Gregor Zalokar, predstavnik dogodka za odnose z javnostjo, nam je pojasnil, da je v zadnjih letih prireditev obiskalo od 20.000 do 30.000 ljudi, nekaj podobnega organizatorja pričakujeta tudi letos. Dogodek je sicer namenjen najširšemu krogu občinstva, ki posluša pop, rock, rap in elektronsko glasbo domačih in tujih izvajalcev, obišče pa ga največ mladih med 18. in 35. letom starosti.

Večjih težav na področju kršitev javnega reda in miru ter čezmernega uživanja alkohola do zdaj niso imeli, saj je dogodek vedno izveden skladno z veljavno zakonodajo in na podlagi vseh dovoljenj in soglasij. »Varnostni načrt prireditve se vsako leto pripravi v sodelovanju s policijo, v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana pa je narejen načrt zagotavljanja zdravstvenega varstva na dogodku – pri tem se upoštevajo tudi izkušnje s prejšnjih prireditev,« so pojasnili. »Na prizorišču je dovolj redarjev in predstavnikov policije ter medicinsko osebje. Na prireditvenem prostoru se dosledno upošteva prepoved točenja alkoholnih pijač mladoletnim osebam, tudi letos pa mlade še dodatno opozarjamo na nevarnost čezmernega uživanja alkoholnih pijač tako v medijskih obvestilih kot po radiu, znova sodelujemo tudi s terensko ekipo DrogArt, obiskovalci pa lahko pri njih dobijo kupone za brezplačen After Taxi,« so še pojasnili.

Zabava in droge

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek nam je povedal, da na tovrstnih prireditvah množičnih kršitev javnega reda in miru ni, tudi zadnji Žur z razlogom v ljubljanskem parku Tivoli je minil mirno. »Kadar so prireditve, na katerih je več tisoč ljudi, v urbanem okolju kličejo občani, ki se pritožujejo predvsem zaradi kričanja po samih prireditvah, ko se obiskovalci začnejo razhajati. To lahko traja dlje časa, nekateri pa zabavo nadaljujejo drugje. Policisti posredujejo tudi zaradi posameznih pretepov,« je povedal Stojnšek. Lahko pa se zaradi velikega števila obiskovalcev – takšen primer je bil prav lani na prireditvi v BTC – zgodi, da težave nastanejo v prometu, če ta zaradi same prireditve ni omejen.

Policiste na tovrstnih prireditvah skrbi predvsem prisotnost drog: »Skrb vzbujajoče je, da gre v veliko primerih za mladoletne osebe,« je pojasnil Stojnšek.