Mladostniška razigranost skoraj vodila v tragedijo

Preden so poškodovanca prevzeli reševalci, so morali gasilci prebiti dimnik, upravljavec kotlovnice pa je zaprl odvod plinov.

Objavljeno
12. november 2015 17.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Nočna izmena kranjskih poklicnih gasilcev je v sredo malo pred 19. uro dobila poziv, naj na Kidričevi cesti blizu dijaškega doma v Kranju pomaga mladoletniku, ki je padel v dimnik toplarne. Pol ure so potrebovali, da so prebili dimnik in ga izvlekli.

Rane so resne, menda ima hudo poškodovano hrbtenico. Poškodovani mladoletnik se je v družbi vrstnikov okoli 18.50 povzpel na približno 25 metrov visok dimnik toplarne in vanj na vrhu tudi padel. Koliko naj bi se jih v mladostniški razigranosti poskušalo dokazovati s plezanjem na dimnik, ni znano, po neuradnih podatkih je bil na vrhu vsaj še eden.

Kovinski klini za tehnično vzdrževanje dimnika se sicer začnejo šele na višini štirih metrov. Očitno so mladi plezali po strelovodu, nam je potrdil tudi Andrej Krč iz podjetja Domplan, ki upravlja kotlovnico na Kidričevi. Lastnika kotlovnice oziroma zemljišča, na katerem stoji, sta ministrstvo za šolstvo in Mestna občina Kranj. Iz kotlovnice ogrevajo bližnjo fakulteto za organizacijske vede, dijaški in študentski dom, bližnje srednje šole in športno dvorano.

Po besedah predstavnika policijske uprave Kranj Bojana Kosa je mladoletnik ostal ujet v dimniku, iz katerega so ga s tehničnim posegom približno uro pozneje rešili gasilci. Skozi dimnik so se iz bližnje kotlovnice, ki je takrat delovala, odvajali toplotni plini, zato so bile prve aktivnosti, ki so se ves čas izvajale zelo intenzivno, namenjene prekinitvi odvajanja teh plinov, hkrati pa tudi stalnemu stiku z mladoletnikom, reševanju in zbiranju obvestil o dogodku.

Vodja poklicnih gasilcev Matej Kejžar je povedal, da je bilo reševanje ponesrečenca zelo zahtevno. »Moji kolegi so morali najprej prebiti steno dimnika, šele nato so lahko izvlekli nesrečnika in ga izročili reševalcem nujne medicinske pomoči. Za sam preboj in izvlačenje so potrebovali pol ure. Tovrstna reševanja so zelo redka, gre za zahtevno tehnično reševanje, ki ni tipično gasilsko delo. Gre za reševanje človeka iz tesnega prostora, edina rešitev je bila preboj stene,« je pojasnil.

V kotlovnici na Kidričevi sta dva kotla in vsak ima svojo tuljavo v dimniku. Ker še ni mraza, večji kotel ni obratoval, manjši pa je. Andrej Krč je povedal še, da je njihov dežurni delavec po obvestilu o nesreči takoj vse preventivno izklopil, čeprav sploh ni bilo potrebe. »Bila pa je nevarnost strupenih plinov, saj gre za zaprt prostor, kjer ni prezračevanja,« pa pripominja Matej Kejžar.

Gmotna škoda ni velika, menda le okoli tisoč evrov, bolj skrb zbujajoče je, kaj bo z zdravjem mladega fanta. »Človek pri tem ostane brez besed. Kaj takega se tu še ni zgodilo,« je komentiral Krč.

Na policiji pravijo, da dosedanji podatki ne kažejo na sum kaznivega dejanja, posamezne okoliščine pa še preverjajo. O ugotovitvah bodo kriminalisti obveščali pristojno državno tožilstvo.