Mobilna aplikacija za potrebe gluhih v prometu

Aplikacija omogoča gluhim voznikom, da ob okvari vozila preprosto sporočijo svojo lokacijo in vrsto okvare.

Objavljeno
22. februar 2015 18.22
LJUBLJANA SLOVENIJA 12.06.2010 AMZS DAN VARNE VOZNJE V VRANSKEM FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Po podatkih Zveze društev gluhih in naglušnih je v Sloveniji več kot 50.000 ljudi naglušnih, okoli 2000 pa gluhih in njihove potrebe po mobilnosti so enake kot pri tistih, ki normalno slišijo. V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so zato predstavili nadgradnjo mobilne aplikacije AMZS Pomoč, ki je prilagojena za uporabo tistih, ki slabo slišijo.

»Ker si prav zaradi posebnih potreb gluhi in naglušni zaslužijo dodatno pozornost, smo skrbno pristopili k projektu, s pomočjo katerega prispevamo tudi k večji prometni varnosti,« je ob tej priložnosti povedal generalni sekretar AMZS Robert Štaba in pri tem posebno poudaril vzorno sodelovanje Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) in Avto-moto zveze Slovenije (AMZS).

Pomen vključevanja gluhih in naglušnih v okvir omogočanja pomoči na cesti je posebno poudaril tudi predsednik AMZS Anton Breznik, predsednik ZDGNS Mladen Verbič pa je z vidika osebe, ki tovrstne storitve potrebuje in uporablja, podprl to novo možnost komunikacije, saj se gluhi in naglušni s to problematiko srečujejo vsak dan.

Gluhi in naglušni spadajo med varne voznike

»Gluhi in naglušni so varni vozniki, ki so zaradi svojih omejitev še bolj pozorni na dogajanje na cesti oziroma v prometu okrog sebe,« je dejal. Predstavljena aplikacija ponuja več kot le pomoč na cesti, omogoča namreč tudi preprost dostop do cestnoprometnih informacij, uporabnik pa se na ta način izogne oteženi komunikaciji s tistimi, ki slišijo.

Na novinarski konferenci so podrobno predstavili posebno mobilno aplikacijo, namenjeno gluhim in naglušnim, ki jo je s sodelovanjem z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije razvila AMZS. Aplikacija omogoča lažjo komunikacijo pri organizaciji pomoči na cesti za gluhe in naglušne.

Aplikacija omogoča gluhim povezavo s klicnim centrom

V nadaljevanju so bili podrobno predstavljeni delovanje mobilne aplikacije, povezava med centrom za osebe z okvaro sluha in klicnim centrom AMZS ter prednosti za uporabnike. Na ta način AMZS Pomoč omogoča tudi gluhim ali naglušnim voznikom, da v primeru okvare vozila na preprost način sporočijo svojo lokacijo in vrsto okvare, kar omogoča uporabo ustreznih protokolov v klicnem centru AMZS in s tem hitrejšo pomoč na cesti.

Ob predstavitvi mobilne aplikacije je potekalo tudi usposabljanje za varno vožnjo, namenjeno gluhim in naglušnim udeležencem v prometu. Inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan je poudaril, da je bila priprava programa usposabljanja za takšno ciljno skupino za AMZS Center varne vožnje na Vranskem pravi izziv. Kot ponudniki nacionalnega usposabljanja za voznike začetnike in druge voznike tovrstne tečaje izvajajo s sodelovanjem s tolmači slovenskega znakovnega jezika.

Projekt je iz sklada za razvoj financirala FIA

Projekt je bil financiran iz razvojnega sklada Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki vsako leto nameni sredstva članicam te zveze za izboljšanje klubskih storitev.