»Moja vloga je bila pasivna«

Ni se omenjal Reyev sindrom, je na sojenju zdravniku Zvonku Borovšaku povedala nekdanja specializantka Shpresa Pula.

Objavljeno
11. september 2014 16.20
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor – »Neformalno sem bila povabljena na sestanek komisije za interni nadzor, a moja vloga je bila povsem pasivna. Nihče me ni nič vprašal,« je na sojenju zdravniku Zvonku Borovšaku povedala nekdanja specializantka Shpresa Pula. Borovšaku tožilstvo očita krivo izpovedbo na procesu zoper pediatrinjo Zlatko Kanič.

Borovšak je bil predsednik interne komisije UKC Maribor, ki se je ukvarjala s preiskovanjem smrti Bora Nekrepa. Tožilstvo mu je naprtilo, da je med preiskavo govoril drugače kot na sojenju zdravnici Zlatko Kanič, lagal da je glede omembe Reyevega sindroma.

Konec avgusta 2011 je na javni obravnavni kot priča povedal, da napak pri zdravljenju Bora Nekrepa ni bilo in da so bili postopki ugotavljanja bolezni izvedeni pravilno. Tožilec Darko Simonič ga je takrat seznanil z izjavo iz preiskave, češ da je povedal, da se o Reyevem sindromu med nadzorom niso pogovarjali, medtem ko je na javni obravnavi povedal prav nasprotno, da je bil sindrom omenjen.

Kaničeva, ki se je v procesu zoper Borovšaka prelevila v pričo, je kolegu stopila v bran in zatrdila, da je o Reyevem sindromu zagotovo tekla beseda. A nekdanja specializantka Shpresa Pula, ki s Kaničevo, kot se je pokazalo na sojenju, pred tremi leti ni bila na isti valovni dolžini, saj da je Kaničeva ni preveč marala, je povedala, da se ne spomni, da bi na edinem sestanku komisije kdo omenil Reyev sindrom.

Pula je bila tistega dne, ko so Bora Nekrepa sprejeli v bolnišnico, dežurna zdravnica in ga je obravnavala le štiri ure in pol. S kasnejšim mnenjem komisije internega nadzora uradno ni seznanjena, neuradno pa je vanj imela vpogled. Po njenih besedah v njem piše, da je bil izvid na voljo okrog osme ure zjutraj, iz izvida pa je razvidno, da je vse v redu, izstopale se le visoke vrednosti amoniaka. »To ni res, ti izvidi (glede amoniaka) so prišli pozneje,« je zatrdila Pula, ki zdaj živi in dela v Londonu. A njen prihod mariborskega sodišča, čeprav je prišla pričat z Otoka, ni veliko stal. Vabilo na pričanje je združila z dopustom in zahtevala le 51 funtov za letalski prevoz in dobrih 200 evrov za hotelsko prenočitev.