Morbiden sodni epilog

Upokojeni štajerski sodnik je prepričan, da je bila v ugrabitev Natasche Kampusch, ki je osem let preživela v ujetništvu, iz katerega se je avgusta lani rešila, vpletena njena mati.

Objavljeno
17. marec 2007 08.00
Dunaj – Primer Natasche Kampusch, dunajske deklice, ki je osem let preživela v ujetništvu, iz katerega se je avgusta lani rešila, dobiva te dni morbiden sodni epilog. Martin Wabl, upokojeni sodnik in politik, je že več let trdno prepričan, da je bilo Nataschino izginotje del zarote, pri kateri je z ugrabiteljem, 44-letnega Wolfganga Priklopila, sodelovala Nataschina mati. Zdaj hoče to dokazati na sodišču. Domnevni materin motiv: z izginotjem da je poskušala prikriti spolno zlorabo lastne hčere.

Obtožbe niso nove. Martin Wabl, upokojeni okrožni sodnik in politik, ki je dvakrat nastopil kot predsedniški kandidat Zelenih, jih je prvič javno navedel že pred sedmimi leti. Takrat ga je zaradi obrekovanja ovadila policija, a je bil postopek ustavljen. Nato je pregon prevzela Nataschina mati Brigitta Sirny in od Wabla zahtevala, da izrečeno trditev prekliče, sodišču pa predlagala, naj mu sodno prepove, da bi jo ponavljal. Sodišče je odločilo, da Martinu Wablu trditve ni treba preklicati, prepovedalo pa mu je, da jo še kdaj javno ponovi.

Dne 23. avgusta lani je tedaj že osemnajstletna Natascha Kampusch pobegnila ugrabitelju. V osmih letih, ko je veljala za pogrešano, je policija preverila vrsto hipotez, med njimi tudi to, ali sta bila v Nataschino izginotje vpletena njena starša. Dokazov zanjo ni našla. Wolfganga Priklopila, ki bi edini lahko brez preostanka pojasnil okoliščine ugrabitve, ni več med živimi. Na dan Nataschinega pobega se je v okolici Dunaja vrgel pod vlak.

Več si preberite v sobotnem Delu.