Morilcu Ljubice Ulčar so potrdili kazen 30 let zapora

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo Pluta in njegovega zagovornika Žabjeka, ter v celoti pritrdili okrožnemu sodišču, ki je ugotovilo, da je Plut na grozovit način vzel življenje Ljubici Ulčar.

Objavljeno
03. april 2007 11.30
Ljubljana – Silvo Plut ima tudi po ugotovitvah ljubljanskih višjih sodnikov krvave roke. Potem ko so ti pretresli obtoženčev zagovor in njegove spremembe ter dokaze, procesne odločitve prvostopenjskega sodišča in razloge za obsodbo, so zavrnili pritožbo Pluta in njegovega zagovornika Andreja Žabjeka ter v celoti pritrdili okrožnemu sodišču. To je ugotovilo, da je Plut 24. februarja lani na grozovit način na Dolgem Brdu vzel življenje Ljubici Ulčar, poskušal vzeti življenje Mirku Ulčarju, in da ga je 15. februarja lani pretepel v Zalogu, za kar mu je izreklo 30 let zapora. Kljub temu da je sodbo potrdilo višje sodišče, ta še ni pravnomočna, saj jo bodo glede na to, da je izrečena najvišja možna kazen po naši zakonodaji, tehtali še vrhovni sodniki.

Po ugotovitvah višjega sodišča je okrožno pravilno ugotovilo dejansko stanje, izvedlo vse potrebne dokaze, jih pravilno ocenilo in izpeljalo ustrezne zaključke. Ti pa so, da je Plut 24. februarja lani na grozovit način vzel življenje Ljubici Ulčar potem, ko se je več kot uro izživljal na njej. Trpinčenje je stopnjeval od prvih groženj z nožem in sekiro, zvezanja, rezanja oblačil s telesa, globokega ponižanja z britjem spolovila, ureznin z nožem po trebuhu, prsih in osramju. Nazadnje jo je nesel v kopalnico, kjer jo je z nožem zabodel v vrat in ji ga prerezal. Umrla je po petnajstih do dvajsetih minutah. Tako kot Ljubico je Plut zvezal tudi njenega moža Mirka, potem ko ga je dvakrat udaril po glavi in porinil na tla. Tako kot njej je tudi njemu čez glavo nataknil krpo in mu v usta porinil vozel blaga. Ulčarju se je uspelo odvezati in pobegniti, nanj pa se je bil Plut spravil že 15. februarja lani, ko ga je pretepel in obrcal. Po mnenju izvedenca psihiatra dr. Slavka Ziherla je bilo Plutovo gonilo sovraštvo do Ulčarja, motiv pa maščevanje, ker je njega in Huberta Ocvirka obremenil kot udeleženca ropa pošte v Polhovem Gradcu.

Čeprav je zagovornik Žabjek opozarjal na domnevne kršitve zakona o kazenskem postopku in kazenskega zakonika, ki naj bi jih bilo zagrešilo okrožno sodišče, tovrstnih kršitev višji sodniki niso našli. Prav tako niso z dokazi podprte navedbe zagovornika, da je bil Plut v svoja dejanja prisiljen zaradi Ocvirkovih groženj. Take ugotovitve ne more omajati niti pismo Plutovega sostanovalca v zemljanki Zorana Mezge (pred kratkim so ga ovadili zaradi požiga Smledniškega gradu), v katerem ta trdi, da je Hubert Ocvirk od njega hotel, da ubije Mirka Ulčarja proti plačilu 5000 evrov.


Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela