Morilcu zlatarja Paplerja sodijo še za rop

Sandi Prešeren je bil lani zaradi umora že obsojen na 17 let zapora. Zdaj mu sodijo še za rop.

Objavljeno
07. oktober 2013 16.57
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno sodijo Sandiju Prešernu, ki je 28. novembra 2011 v ljubljanski Šiški med ropom ustrelil zlatarja Antona Paplerja. Višje sodišče je ta del sodbe namreč razveljavilo, saj je prvostopenjsko sodišče v Prešernovem primeru odločalo le o umoru, ne pa tudi o ropu.

Prešeren je bil skupaj s Simonom Tkalčecem in Alijanom Brajdičem obsojen 18. septembra lani. Sodišče mu je prisodilo 17 let zapora, Tkalčec in Brajdič pa sta bila obsojena na devet let zapora. Višje sodišče je Tkalčecu kazen znižalo na šest let, Brajdičeva kazen pa ostaja ista.

Že pred tem so krivdo na predobravnavnem naroku priznali Armin Hasanagič, Ivan Kanduč in Matjaž Režek, ki že prestajajo kazni, dolge med tremi leti in dvema mesecema ter štirimi leti ter petimi meseci zapora.

Neposredno pri ropu, ki je bil usoden za Paplerja, sta sodelovala le Tkalčec in Prešeren, ostali so sodelovali v njegovi organizaciji, po oceni sodišča pa je bil »ideolog« ropa Brajdič.

Tožilka: prešernu se lahko dokaže tudi rop

Po pojasnilu tožilke Manje Prezelj Prešernu ponovno sodijo, ker je sodišče na prvem sojenju iz izreka obtožnice izločilo element koristoljubja in sodbo oprlo na umor iz brezobzirnega maščevanja. Prešeren je namreč v zlatarja streljal potem, ko je videl, da ima ta pištolo v rokah in se mu tako maščeval, da ga je presenetil.

Tožilka meni, da se Prešernu lahko dokaže tudi rop, saj so sodbe zoper ostale vpletene v zgodbo pravnomočne. »Nedvomno je Prešeren sodeloval pri tem ropu, poleg tega je tudi moril,« je poudarila danes. Temu je dodala, da na prvem sojenju sodnik Prešerna ni pozabil obsoditi za rop, ampak je le element koristoljubja izločil iz opisa kaznivega dejanja v obtožnici.

Sodišče je v ponovnem sojenju prvi narok opravilo v začetku septembra, danes pa je zaslišalo številne priče, tudi vse obsojene za rop z izjemo Brajdiča. Tkalčec je pred sodnim senatom pojasnil, da sta bila v zlatarni le kakšnih 10 ali 15 sekund, Prešeren pa po tem, ko sta kraj kaznivega dejanja zapustila, ni vedel, ali je zlatarja zadel ali ne.

Tudi Prešeren trdi, da se je v zlatarni vse hitro odvijalo, zato se po dogodku sploh ni spomnil, kam je streljal. "Rekli so mi, da je v zlatarni starejši gospod, ki se ne bo branil in bo to čisto preprosto naredit," je Prešeren danes pojasnjeval odločitev za rop, ki se je tragično končal.

Tkalčec pa je senatu povedal še, da Prešeren zaradi dogodka hudo trpi, ostali zaporniki na Dobu, ki si sobo delijo s Prešernom, pa da so mu povedali, da ga tlačijo hude nočne more in nemalokrat zato ponoči vpije in joče.