Družinska tragedija v Izoli, ki jo je storilec napovedal

Morilec očeta zavrača sodelovanje s policijo.

Objavljeno
12. maj 2017 17.36
Izola, sin obglavil očeta
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Izola - Danes so forenziki in kriminalisti še vedno preiskovali stanovanjsko hišo družine S. v Ulici Sergeja Mašere v Izoli, kjer se je včeraj popoldne zgodila družinska tragedija. 30-letnik Miha S. je pretepel svojega 59-letnega očeta in ga obglavil. Storilec se je, pravijo sosedje, zdravil zaradi psihičnih težav.

»Saj človek ne more verjeti, da se je to zgodilo,« je bil eden od nejevernih komentarjev sosedov družine S., kjer se je v četrtek popoldne zgodila tragedija. Po podatkih policije, ki je včeraj in tudi danes zaradi preiskave zaprla celotno Ulico Sergeja Mašere, je 30-letni osumljeni umoril 59-letnega očeta. Po podatkih policije je na grozljivi prizor naletela 55-letna žena pokojnega, ki se je vrnila iz službe in zagledala tragedijo. Hišo je zaklenila in odšla na policijo. Ob prijavi je povedala, da je mož hudo poškodovan in da je verjetno, da je to verjetno storil njen sin, ki je bil v hiši.

Takoj, ko so policisti prišli do hiše, so zvonili in trkali, vendar odziva ni bilo, zato so uporabili silo, da so prišli v hišo. V enem prostoru so naleteli na truplo, v drugi sobi pa so našli 30-letnika, ki se je močno upiral, zato so pri vklepanju uporabili tudi fizično silo. Na policiji so potrdili, da je bil 59-letnik hudo pretepen in obglavljen.

Motiv (še) ni znan

»Glede na zbrana obvestila naj bi imel osumljenec duševne težave. Na policiji smo se zato odločili, da v skladu z zakonom zagotovimo odvetnika, ki je med ogledom zagotavljal njegove pravice,« so pojasnili na policiji. Včeraj in danes so v notranjosti hiše zavarovali in našli številne sledi, ki jim bodo v pomoč pri rekonstrukciji dogajanja, v zabojniku za smeti pred hišo pa so našli tudi osumljenčeva oblačila, ki jih je odvrgel po dejanju.

30-letnega osumljenca je policija pridržala in so ga danes, v okviru 48 ur, odpeljali pred preiskovalnega sodnika. Vendar domnevni storilec krutega dejanja ne sodeluje s policijo in zavrača kakršnokoli sodelovanje, tako da motiv ni znan. Prav tako policija ne more iz zbranih dokazov sklepati, kaj je bil motiv za grozljivi umor, vendar pa sta bila osumljenec in žrtev sama v hiši, zato dejanje povezujejo z duševno boleznijo, ki jo ima osumljenec.

Ne družina in ne osumljenec nista znanca policije, saj je bil 30-letnik v policijskih evidencah zabeležen le v povezavi z dvema kršitvama prometnih pravil, dvakrat pa je bil tudi prisilno hospitaliziran. Tragedija pa je tudi razkrila, da je neznani klicatelj iz hiše, kjer se je zgodil umor, pred dnevi - 8. maja - klical center za obveščanje in sporočil, da »ostajata še dve uri do umora«. Policisti so istega dne v razgovoru z očetom osumljenca ugotovili, da je klic najverjetneje opravil njegov sin. 59-letnik je tedaj zagotovil, da bo sam poskrbel in sina odpeljal k psihiatru.

»Ko je bil doma, ni jemal zdravil«

Sosedje, ki živijo v tej mirni izolski soseski tik ob morju, na idilični lokaciji, so nad dogajanjem, za katerega so izvedeli večinoma iz medijev, pretreseni. Za družino S. imajo samo pohvalne besede, saj je to ena mirnih in urejenih družin, ki si je - tako kot večina tamkajšnjih prebivalcev - hišo postavila v šestdesetih letih. Očeta so videvali, kako ureja vrt, poleti, ko so se na bližnji plaži kopali, pa tudi hčerko in mamo. Le sina v zadnjih letih niso videli veliko, saj naj bi imel psihične težave in je bil na zdravljenjih.

Družina velja za delovno in pridno, dolga leta pa so skrbeli tudi za bližnjo sorodnico, ki ima demenco. Sedaj pa so morali, kadar je bil doma, skrbeti za 30-letnega sina. »Menda pa naj bi bil problem, da takrat, ko je bil doma, ni jemal zdravil,« je omenila ena od sosed, ki je ugibala, da je bil to morda vzrok za tragedijo.

Poleg tega, da so Izolani pretreseni nad dogajanjem v Ulici Sergeja Mašere, pa se sprašujejo tudi o tem, kaj se pri njih dogaja. »V zadnjih nekaj mesecih se je zgodilo toliko umorov, kot prej ne v več desetletjih, tako da se človek res sprašuje, kaj je to,« je opozorila domačinka. Niso še pozabili na tragedijo v izolski bolnišnici, ko je Darko Gregorič ubil zdravnika in policista, enega policista pa je hudo ranil. Sredi februarja pa je bila Izola spet v središču pozornosti zaradi umora, ki se je zgodil le nekaj ulic stran od ulice četrtkovega umora. Takrat je 36-letni Stefan L., za katerega so kasneje ugotovili, da je bil neprišteven, večkrat zabodel 53-letno Andrejo O.

Poleg tega pa se je na območju Policijske uprave Koper konec marca zgodil dvojni umor v vasi Lukovec v bližini Štanjela na Krasu, kjer je 35-letni storilec ubil 31-letnega brata in 80-letno žensko.

»Tega nismo vajeni,« pravijo v Izoli.