Morilec policista bi se že sprehajal po parku

Psihiater pri Petrovčiču ni opazil vidnejšega napredka, zagovornik predlaga manj strog režim.

Objavljeno
18. december 2015 18.43
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – »Rad bi šel na drug oddelek, kjer bi lahko kuhal. Lahko bi tudi hodil na izhode v park,« je 27-letni Dušan Petrovčič, ki je avgusta lani v Litiji s strelom v glavo umoril policista Damijana Kukoviča, prepričeval sodnike, zakaj si želi z zaprtega oddelka forenzične psihiatrije v Mariboru.

»Se vam zdi, da se vaše stanje že kaj izboljšuje?« je odvetnik Andrej Crček včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču spraševal strelca na policista, ki je povsem miren in pohleven stal pred senatom, ki bo odločil o njegovi nadaljnji usodi. »Da,« je bil kratek Petrovčič, ki sta ga na tako imenovano javno sejo v postopku preverjanja varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi pripeljala pravosodna policista.

Ker sta dva sodna izvedenca psihiatrične stroke prišla do enakih ugotovitev, in sicer da Petrovčič, ko je umoril Damijana Kukoviča in poskušal umoriti njegovega sodelavca Petra Kolenca, nekaj dni prej pa mu je spodletel rop trgovine z orožjem na Fužinah, zaradi psihične bolezni in paranoidne shizofrenije ni bil prišteven. »Nikakor ne sme biti na prostosti, ampak dalj časa na ustreznem varovanem oddelku psihiatrične klinike,« je bil o obtoženem, ki je 22. avgusta lani hladnokrvno ubil litijskega policista, jasen psihiater Dragan Terzič.

Terzič glede njegovega zdravstvenega stanja in napovedi pred letom dni ni povedal nič spodbudnega. Pojasnil je, da se je pri njem razvila psihotična bolezen, za obtoženega je značilno čudaško in neustrezno vedenje, ima blodnjave misli, je pretirano sumničav, vse to pa je povezano z njegovo osebnostjo in je pripeljalo do očitanih kaznivih dejanj. Psihiater je ocenil, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo obračunal z okolico. Kako uspešno bo zdravljenje, si ni upal napovedati, je pa dejal, da bo večmesečna terapija lahko uspešna na področju blodnjav, medtem ko njegove osebnosti – zanj je značilno, da se ni sposoben vživeti v čustva drugih – niti dolgotrajno zdravljenje ne bo spremenilo.

Psihiater o veliki ponovitveni nevarnosti

Vseeno pa je odvetnik Crček na včerajšnji seji, namenjeni temu, da sodišče prvič preveri ukrep obveznega zdravljenja, predlagal manj strog režim. Sodnica poročevalka Alja Kratovac je sicer predstavila mnenje lečečega psihiatra, v katerem je opisal Petrovčičeve hude motnje, in kar je bistveno: da še ni bistvenih sprememb, da zdravila niso imela vidnejšega učinka in da še vedno »ni dosegel uvida v svoje dejanje«, zaradi česar obstaja velika ponovitvena nevarnost, torej možnost, da bi kaj podobnega na prostosti spet storil. Toda Crček je dodal, da iz mnenja izhaja tudi, da je v zadnjem mesecu kljub temu prišlo do malenkostne izboljšave. »Smiselno je, da se ga iz zaprtega namesti v bolj odprt režim na forenzičnem oddelku, kar si želi tudi sam,« je dejal.

Na sejo je prišel tudi Anton Tori z litijskega centra za socialno delo, ki je Petrovčičev zakoniti zastopnik. Kot je Tori pojasnil na sodišču, je Petrovčiču sodišče namreč delno omejilo oziroma odvzelo opravilno sposobnost, in sicer pri nastopanju pred upravnimi organi in glede razpolaganja s finančnimi sredstvi. Po njegovih besedah ga center za socialno delo zdaj spremlja in v tem delu zanj skrbi. Sodišče bo odločitev o ukrepu sporočilo po pošti.

Prodajalca orožja prepričeval o revoluciji

Lanskega avgusta je Petrovčič med nadzorom prometa v Litiji brez vzroka in hladnokrvno v glavo ustrelil policista Kukoviča, ta je kljub hitri zdravniški pomoči in operaciji zaradi hudih poškodb tri dni pozneje izgubil boj za življenje. Po strelu na Kukoviča je pištolo znamke Beretta uperil še proti policistu Kolencu, pritisnil je na sprožilec, a se je na srečo sprožila varnostna zaklopka, ki pa ji v tako kratkem času ni bil kos. Kolenc je namreč, ko napadalec kljub pozivu ni hotel odvreči orožja, izstrelil več nabojev, pozneje se je pokazalo, da je devet krogel napadalca tudi zadelo oziroma oplazilo. Vendar se mu je kljub vsemu uspelo pripeljati do doma, kjer so ga nato aretirali, saj je oče poklical policijo in povedal, da je sin doma z več strelnimi ranami.

Preiskovalci so obtoženega hitro povezali s poskusom ropa trgovine z orožjem 18. avgusta na Fužinah v Ljubljani. Prodajalec je povedal, da je neznanec prišel v trgovino, začel negodovati čez politiko in govoriti, da je potrebna revolucija, pri tem pa si je zaželel naboje za pištolo. Ko mu je prodajalec pojasnil, da za nakup potrebuje orožni list in da mu jih brez tega ne bo prodal, je Petrovčič izustil: »Zdaj bomo ravnali drugače«, iz žepa izvlekel beretto in jo usmeril prodajalcu v glavo. Ta je odskočil in pobegnil, obtoženi pa je z več udarci s sekiro poskušal vlomiti v sef, kjer so bili shranjeni naboji. Ker mu to ni uspelo, je kaznivo dejanje ostalo le pri poskusu.