Mornarja Tonija na sodišču čakata dva dneva pričanja

Sojenje: Hudodelska združba naj bi tihotapila kokain iz Brazilije in Francoske Gvajane ter ga preprodajala.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.27
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Sojenje osmerici, obtoženi, da je v hudodelski združbi v letih 2011 in 2012 tihotapila in preprodajala večje količine kokaina iz Francoske Gvajane in Brazilije, je med največjimi procesi na kranjskem okrožnem sodišču. Samo za pričanje skesanca Tonija Radunića Progarja sta rezervirana kar dva dneva.

Duletu Mikiću
, Milanku Srediću, Žarku Tešanoviću, Martinu Udoviču, Dejanu Pejovskemu, Nebojši Čubriloviću, Dejanu Vidmarju in Miroslavu Banjacu so, potem ko so se izrekli za nedolžne, začeli soditi konec avgusta.

Pred petčlanskim sodnim senatom, ki ga vodi sodnica Metka Radjenović, sta se doslej zagovarjala le Mikić in Čubrilović, vsi drugi molčijo. Dejan Vidmar, ki je javnosti bolj znan kot eden od obtoženih za rop v banki SKB, je spregovoril zgolj pred preiskovalno sodnico: takrat je dejal, da so očitki tožilstva spisani z veliko domišljije ter da je Progarja, ki je po njegovem mojster v preobračanju besed, spoznal šele v priporu na Povšetovi, ko si je z njim delil sobo. Razlagal da mu je o prevažanju kokaina in ga prosil za denar, ki da ga potrebuje za odvetnika. Vidmar je v preiskavi zanikal, da bi bil v Ostii blizu Rima, kakor mu očita tožilstvo, in zatrdil, da nikoli ni prevažal droge. Prav tako je zanikal, da bi poznal Milanka Sredića, domnevno najpomembnejšega člana hudodelske združbe.

Bolj zgovoren je bil na nedavni glavni obravnavi sredi septembra Nebojša Čubrilović, ki je mornarja Tonija (Radunić Progarja) iz Dalmacije, menda je bil 12 let kapitan na ladji in tankerju, spoznal v lokalu za Bežigradom. »Dejal mi je, da išče enega ali dva človeka za nadzor na ladji, ker pa pozneje, ko smo se dobili še z Banjacem, ni razložil, kaj natančno naj bi počela, sem zaslutil, da stvar smrdi,« je izjavil.

Banjac je pred preiskovalno sodnico povedal drugače: v 15 do 20 dneh naj bi »po počitnicah«, za katere bi dobila poravnane stroške do Francoske Gvajane in nazaj, za uslugo morala prinesti vsak eno torbo z drogo. Po njegovih besedah Toni pri tem ni povedal, za katero vrsto droge gre in kakšno količino, le da bi vsak od njiju dobil 20.000 evrov. Toda Čubrilović in Banjac, ki sta že opravila potrebna cepljenja, sta se, čeprav jima je Progar zagotavljal, da ima vse pod nadzorom, odločila, da ne gresta na pot.

Tudi na nadaljevanju glavne obravnave so se zagovorniki obtoženih trudili izločiti dokaze, razvneli pa so se ob prikazu fotografij zaseženih predmetov pri obtoženih. Smejalo se jim je, ko so na zaslonu gledali fotografije papirnatih škatel biskvita in pralnega praška, tako da je morala tožilka Tanja Frank Eler pojasniti, da je bila v njih skrita prepovedana droga, zaenkrat pa še ni jasno, kako da so bili med najdenimi predmeti tudi posušeni pajki – tarantele.

Bolj resnih obrazov so bili, ko so si ogledovali posnetke zapečatenega fiata multiple, ki ga je vozil Radunić Progar, njegov sopotnik pa je bil Udovič. Kot smo že pisali, so omenjeni avtomobil, ki je imel posebej prirejen prostor, 21. junija lani na gorenjski avtocesti ustavili cariniki, saj je vzbudil njihovo pozornost zaradi številnih vinjet. Ker je bilo v vozilu več vrečk s cigaretami tujih znamk, so se odločili za podrobnejši pregled. Ko so pod sprednjim sedežem odkrili sumljivo prelepljen pokrov, so na pomoč poklicali policiste, in ti so odkrili 20 kilogramov čistega kokaina iz Francoske Gvajane, vrednega 900.000 evrov. No, Čubrilović pa je na obravnavi opazil, da med številnimi fotografijami ni nikjer posnetkov cigaret, ki da so bile v avtu.