Motiva za umor: denar in ljubosumje

Tragedija v Pržanu: Bojan Kajfež je na policiji spregovoril o domnevnem dolgu Petre Kramberger.

Objavljeno
21. april 2017 01.00
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – »Vstal sem in se odpravil proti njeni mizi, da bi se z njo poskusil še enkrat pogovoriti. Zagledal sem njen pogled in nizkoten nasmeh, na oči mi je padel mrak. Začel sem streljati,« je policistom ponedeljkov umor v lokalu Pržan lounge klub po naših podatkih opisoval osumljenec Bojan Kajfež. Kajfež trdi, da bi zaradi Petre Kramberger izgubil hišo.

Kot smo poročali, je preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča za 49-letnega Kajfeža v sredo odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Kajfež po naših podatkih na sodišču ni bil zgovoren in je o svojem dejanju molčal. Morda že po nasvetu svojega zagovornika Marka Makuca. Vendar je svojo inačico dogodkov, ki so privedli do tega, da mu je »na oči padel mrak in je začel streljati«, že pred tem povedal policistom.

Na policiji naj bi tako razlagal o tem, da je bil poslovni partner 38-letne Petre Kramberger, ki je zaradi nje izgubil vse. Tako sta po njegovih besedah že predlani skupaj za eno leto najela lokal Papilon na Dunajski cesti, predlagala pa naj bi mu, da poslovno sodelujeta tudi pri najemu Pržančka, kot je bil lokal na Cesti Andreja Bitenca znan med Ljubljančani. A nista podpisala nobene pogodbe.

Kajfež naj bi si tako prek znanca izposodil 50.000 evrov, po letu in pol pa bi moral vrniti še 20.000 evrov več, sicer bi ostal brez hiše. Vse to naj bi bilo tudi zapisano v notarsko overjeni pogodbi. Krambergerjevi je po lastnih besedah za eno leto posodil 21 tisočakov, ob tem pa naj bi sklenila dogovor, da si delita dobiček od prihodkov v lokalu. A se Krambergerjeva menda tega ni držala in mu ni izročala dogovorjenega denarja.

Kot je še povedal, jo je v zadnjem času večkrat opozarjal, da mu dolguje denar, kar pa ni zaleglo, saj naj bi ga celo odpravila z besedami, da denarja ne bo videl nikoli. Kajfež naj bi svoji upnici še razložil, da bodo junija zaradi neplačevanja hipotekarnega kredita na dražbi prodali njegovo hišo, a naj bi se mu ta ob tem le smejala. Kajfež je povedal policistom, da je zadnje dni mislil le še na to, da bo ostal brez bivališča.

Dolgovi in poslovna partnerja

O tem, kakšno je bilo njuno domnevno medsebojno sodelovanje, bodo morda Kajfež oziroma tudi druge priče več povedale na sodišču, že zdaj pa obstaja tudi druga plat, po kateri naj Krambergerjeva Kajfežu ne bi dolgovala ničesar (več). Kot je namreč novinarskemu kolegu povedal partner Krambergerjeve, ji je Kajfež lani ob najemu lokala res posodil blizu 20.000 evrov, vendar mu jih je že vrnila. Kajfež naj bi si ob tem brez razloga predstavljal, da sta s Krambergerjevo postala poslovna partnerja in je terjal tudi del izkupička. Ker ga ni dobil, se je zatekel h grožnjam.

Teh se je Krambergerjeva zelo bala in celo dan pred smrtjo, ko je bila s svojima sinovoma za praznike na obisku pri družini na Ptuju, naj bi partnerju poslala SMS, v katerem je opisala, da mora »glede Bojana nekaj nujno ukreniti«. Zapisala je namreč, da se mu meša in se boji tako zase kot za otroka in da si ne upa v Ljubljano. Njen partner naj bi takrat poklical Kajfeža in ta naj bi mu dejal, da ji ničesar noče in da ne bo šel v lokal.

A je znano, kaj se je nato zgodilo v ponedeljek. Kajfež se je v lokal, ki ga je imela Krambergerjeva v najemu, odpravil s pištolo tanfoglio, ki naj bi jo imel sicer ves čas pri sebi, tam naj bi bil že opoldne. Enemu od gostov naj bi celo dejal, da »Petra ne bo več dolgo po svetu hodila«.

Nato je odšel in se kasneje vrnil ter prisedel k neki drugi ženski. Dejal ji je, da »Petre kmalu ne bo več, ker je zaradi nje izgubil hišo, sam pa bo šel v zapor«. Nato je vstal, se odpravil do mize, za katero je bila Krambergerjeva s svojo prijateljico in začel streljati. V njen trebuh in prsni koš je izstrelil kar osem nabojev in tako poskrbel, da ni imela niti najmanjše možnosti za preživetje. Zatem se je odpravil v lokal proti točilnemu pultu, kjer mu je, kot smo že poročali, eden izmed očividcev vzel orožje, Kajfež pa je počakal na prihod policije.

Ogrozil tudi druge goste

Z ljubljanske policijske uprave so sicer že dan po tragičnem dogodku, v katerem sta brez matere ostala dva majhna otroka, sporočili, da storilca sumijo najhujšega kaznivega dejanja, torej umora zaradi brezobzirnega maščevanja, za kar mu grozi do 30 let zapora. S tem se je, ker naj bi Kajfež dejanje storil brezobzirno, hladnokrvno in premišljeno, strinjal tudi tožilec Marko Godec. Ob tem Kajfežu očitajo tudi povzročitev splošne nevarnosti, saj je med streljanjem ogrozil tudi druge goste lokala. Ena od krogel naj bi namreč celo zadela torbico gostje, ki je sedela v bližini.

Kajfež naj bi imel morda poleg tega tudi drugačen motiv, saj mu menda ni bilo všeč, ker se je Krambergerjeva dobivala z drugim moškim, sam pa je ni mogel osvojiti. O morilčevem ljubosumju je sicer govoril tudi žrtvin partner, ki je novinarju dejal, da mu ni bilo všeč, če se je pogovarjala z drugimi.