Mučenje živali na Tepah: v pasjih bojih ranjena tudi psička iz zavetišča

Na prijavo domačina se je že leta 2006 odzvala veterinarska inšpekcija, a ni ugotovila kršitev.

Objavljeno
18. november 2011 17.47
Posodobljeno
19. november 2011 05.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija - Po nedavnem umoru Tineta Resnika na njegovem posestvu na Tepah obstaja čedalje več utemeljenih sumov, da se je 45-letni Litijan med drugim ukvarjal s prirejanjem prepovedanih pasjih bojev.

Lastnik 15-članskega pasjega krdela ni bil zgolj Resnik, temveč tudi njegova zunajzakonska partnerica S. Č. iz Litije, M. S. iz Škofljice ter Obalno društvo proti mučenju živali iz Kopra, kar je razvidno iz centralnega registra pasjih lastnikov.

Kosmatinci se zdaj nahajajo v treh pasjih zavetiščih v Trebnjem, Horjulu in Celju. Za ugotovitev psihofizičnega stanja odvzetih živali sta bila na Veterinarski upravi republike Slovenije (Vurs) imenovana dva izvedenca. Na podlagi njunih mnenj se bodo nato odločili o trajnem odvzemu psov in prepovedi vsakršnega stika z njimi.

Hkrati bosta pasja izvedenca preučila še možnost uspešnega prešolanja in morebitne oddaje novim lastnikom, so sporočili z Vursa.

Na stenah nedokončanega objekta našli madeže krvi

Zaradi sledov krvi na stenah nedokončanega objekta na Tepah policija še naprej zbira obvestila o sumu uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

»Zaradi nadaljnjih postopkov in tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij ne moremo posredovati. O ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo,« je za Delo kot ponavadi skopo povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek.

Najbližja soseda nekdanjega rejca psov na Tepah, ki menda nikoli ni slišala pasjega laježa, je prepričana, da so sledovi krvi od polhov, ki jih lovijo njene mačke. O domnevnem mučenju živali na Tepah, kamor nedvoumno spada tudi prirejanje pasjih bojev, tako litijski policisti kakor tudi ljubljanska policijska uprava nikoli niso bili obveščeni, je še pojasnil Stojnšek.

Leta 2006 sta bila 
dva psa poškodovana

Petra Mohar iz ljubljanskega društva za zaščito živali je povedala, da jih je prebivalec Velikega Vrha, kjer je Resnik tudi vzrejal pse, že leta 2006 obvestil o domnevnem mučenju živali. Kraj so si ogledali in našli na deset psov, od tega sta bila dva poškodovana po glavi, tačkah in prsih, zato so obvestili veterinarski inšpektorat. Inšpektorica Rozalija Fuchs je takrat opravila ogled, a ni ugotovila nobenih kršitev.

»Takoj mi je bilo jasno, da gre za bojne pse. Po telesu so imeli rane in dobro vidne brazgotine. Brez dvoma so jih uporabljali za boje,« je za Delo zatrdila naša sogovornica in izrazila začudenje, da je inšpektorica takrat videla le sedem zdravih psov, brez vidnih ran in brazgotin.

Precej nenavadno je, da so na Tepah naleteli na od pasjih ugrizov poškodovano dveletno psičko pasme ameriški staffordshirski terier z imenom Lady Hany, ki je v lasti obalnega društva proti mučenju živali.

Njihova vodja Andreja Bogataj Krivec je za Delo izjavila, da so psičko že 15. junija letos oddali v Litijo, da pa zaradi varstva osebnih podatkov ne more razkriti, kateri družini.

»Pred oddajo smo z osebo dvakrat opravili razgovor in jo ocenili za primerno, a smo se očitno zmotili. Lastnik iz Litije zdaj trdi, da je psička bila na Tepah po naključju, kar pa verjetno ne bo res. Očitno podrobnosti, kako je prispela tja, ne bomo nikoli izvedeli,« je povedala Andreja Bogataj Krivec.

Ker bi morali skladno s pravilnikom o zavetiščih najpozneje v osmih dneh po oddaji v posvojitev psičko prepisati na novega lastnika in zaradi suma storitve mučenja živali so si obalni varuhi živali prislužili še kazensko ovadbo.

Združenje petih slovenskih zavetišč pa je na kmetijsko ministrstvo vložilo tudi zahtevo za izločitev Andreje Bogataj Krivec iz strokovnega sveta za zaščito živali.