Murskosoboški župan zaradi preiskave toži državo in zahteva pet tisočakov

Župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec zaradi duševnih bolečin, politične škode in okrnjenega ugleda v javnosti toži državo za 5000 evrov odškodnine. Pravda o tem se je začela včeraj na murskosoboškem okrajnem sodišču.

Objavljeno
10. marec 2011 22.28
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota - Vzrok za županovo tožbo je preiskava v tako imenovani zadevi Piramida, ko so pred letom dni kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v več krajih po Sloveniji opravljali hišne preiskave zaradi suma korupcije; poslanec Zmago Jelinčič je menda poskušal pri takratnem kmetijskem ministru Milanu Pogačniku doseči, da bi ta dovolil spremembo namembnosti zemljišč v bližini Murske Sobote, predvidenih za gradnjo evropskega letalskega muzeja v obliki piramide. Takrat so preiskovalci preiskavo opravili tudi v prostorih Mestne občine Murska Sobota, župan Anton Štihec pa trdi, da so mu pri tem neupravičeno omejili gibanje, saj ni bil niti osumljenec niti preiskovanec, in mu za nekaj časa onemogočili vse stike z drugimi ljudmi, tudi z najbližjimi svojci po telefonu. Ker so za preiskavo kmalu zvedeli novinarji, so ga začeli klicati, on pa ni smel odgovarjati in jim tako ni mogel pojasniti, da kriminalisti iščejo zgolj neki dokument ter da sam ni niti pridržan niti osumljenec. Ko so se pozneje popoldne na internetnih straneh nekaterih medijev pojavile novice, da je domnevno tudi on eden od osumljencev v preiskavi, teh novic ni mogel demantirati, zato je utrpel dolgoročno politično, psihično in moralno škodo, pravi. Pozneje se je sicer uprl in je s kratkimi telefonskimi sporočili novinarjem dal vedeti, kaj se dogaja, ter tudi sklical večerno tiskovno konferenco, na kateri je vse pojasnil, vendar je bila škoda že povzročena, in zato zahteva tudi finančno zadoščenje.

Preiskovalec Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je na sodišču povedal, da se je župan na začetku razburjal in dejal, da »policija ne bo delala reda na občini in mu govorila, kdaj in koliko časa se lahko zadržuje na občini«, po preiskavi pa se je za takšen izbruh opravičil. Majhenič je tudi zatrdil, da Štihcu nihče ni prepovedal telefonirati ali sprejemati klicev, in se spomnil, da je med preiskavo župan po telefonu govoril z mamo, bratom in ženo. Glede omejevanja gibanja je povedal, da ima ob hišnih preiskavah policija po zakonu pravico za nujno potreben čas omejiti gibanje oseb, ki so se znašle v prostorih, ki jih preiskujejo. Toda župan ni kazal nobene namere, da bi odšel iz urada, je še dejal Majhenič.

V nadaljevanju so zaslišali še nekaj prič, ki so trdile, da so preiskovalci županu vendarle omejili gibanje in za nekaj časa prepovedali telefoniranje. Predstavnik murskosoboške policijske uprave za stike z javnostjo Jožef Prša pa je zanikal, da bi v sporočilu za javnost ali kakor koli drugače novinarjem sporočil, da je med petimi pridržanimi in osumljenimi tudi župan Anton Štihec. Da bi Prša dal takšno informacijo novinarjem, je med pričanjem zanikala tudi dopisnica TV Slovenija Cirila Sever.

Obravnava se nadaljuje.