Na cestah v Posočju letos več tragičnih prometnih nesreč

Na severnoprimorskih cestah je letos skupno umrlo deset udeležencev v prometu.

Objavljeno
03. oktober 2012 17.24
Posodobljeno
03. oktober 2012 18.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Nova Gorica - Včerajšnja prometna nesreča v bližini Deskel, v kateri sta umrli dve osebi, je še povečala tragično statistiko na cestah v Posočju.

Samo na odseku Solkan-Peršeti (krožišče v bližini Tolmina) se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zgodilo 93 prometnih nesreč, v katerih so štirje udeleženci izgubili življenje, lani pa 64 nesreč s štirimi mrtvimi.

Osem udeležencev prometnih nesreč je bilo hudo poškodovanih (lani dva), 25 lažje poškodovanih (25), brez poškodb pa je bilo 58 (33) udeležencev.

Na severnoprimorskih cestah je letos skupno umrlo deset udeležencev v prometu. Samo od prvih septembrskih dni do danes se je na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica zgodilo kar pet prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo šest oseb.

Med najbolj pogostimi razlogi za prometne nesreče še naprej ostajajo neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje ter nepravilno prehitevanje, je za STA povedal policijski inšpektor PU Nova Gorica Drago Ozebek.

Ob tem je opozoril, da je prav mesec september med najbolj kritičnimi v letu, saj se v tem obdobju spremenijo pogoji vožnje in vremenske razmere, kar lahko preseneti marsikaterega voznika.

»Prav ceste v Posočju so zelo nevarne zaradi različnih razmer na cesti kot tudi dotrajanosti asfaltne prevleke na nekaterih odsekih,« je še dejal Ozebek. Zato so imeli na to temo že sestanek s predstavniki pristojnega ministrstva.

»Policija lahko naredi le to, da poostri nadzor nad prometom ob prometnih konicah. Tako imamo vsakodnevno na tem odseku ceste patrulje, nenehno pa opravljamo tudi meritve hitrosti,« je še pojasnil Drago Ozebek. Ob tem ni znal pojasniti, zakaj se je toliko povečalo število prometnih nesreč, ki imajo tudi težje posledice kot v preteklem letu.

Na magistralni cesti med Peršeti in Novo Gorico je več črtnih točk; Ozebek je navedel tako del cest pri Mrzleku, na Dolgi njivi ter odsek Plave-Dermota. Odsek Nova Gorica-Plave velja za najnevarnejši odsek v Posočju, saj se tu zgodi kar tretjina vseh prometnih nesreč na območju Severne Primorske.