Na cesti že motoristi

Ko se pokaže zimsko sonce, marsikateri motorist začuti potrebo po tem, da bi se zapeljal na svojem jeklenem konjičku. Vesna Drole, tiskovna predstavnica slovenske policije, je pri tem opozorila, naj bodo motoristi v tem času še posebno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti.

Objavljeno
12. februar 2011 23.22
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
V ozniki motornih koles pa tudi koles z motorjem se morajo zavedati, da je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je zaradi hude zime na vozišču tudi letos veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Zato njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni lanskih. Najbrž je vedno na mestu opozorilo, naj vozniki enoslednih motornih vozil dosledno uporabljajo zaščitne čelade, ki so rešile že marsikatero življenje. In ker vozniki drugih vozil v tem času še niso vajeni motoristov na cesti (opozorilo, naj bodo pozorni, zato seveda velja tudi njim), morajo biti ti kar se da vidni. K temu pripomorejo vedno prižgane luči na motorju, zaščitna oblačila in varnostna čelada svetle in odsevne barve pa tudi odsevna telesa, kot so trakovi in nalepke na oblačilih in čeladi. Najopaznejši pa so zagotovo motoristi v odsevnem brezrokavniku.

Preden prvič v letu sedemo na motor, moramo narediti kar nekaj stvari, da bi bila vožnja res prijetna in se ne bi končala z nesrečo. Serviserji svetujejo, da morajo motoristi vsako sezono nujno preveriti zavore, pnevmatike, pritisk, raven tekočin in podobno. Osnovne stvari lahko lastniki preverijo v domači garaži, zelo pa je priporočljivo, da motor pregleda tudi strokovnjak. Pripraviti pa se mora tudi voznik, ki mora spomladi narediti kar nekaj kilometrov, da so mu občutek za vožnjo povrne.
Pred dvema letoma dvakrat več mrtvih

Statistika je za motoriste, vsaj kar se tiče najhujših prometnih nesreč, torej tistih s smrtnim izidom, iz leta v leto boljša. Če je leta 2008 na slovenskih cestah umrlo 46 motoristov in lani 31, se je število lani ustavilo pri 23. Počasneje se zmanjšuje število v prometnih nesrečah poškodovanih voznikov tako imenovanih motornih enoslednih vozil. Leta 2008 je bilo v nesrečah hudo poškodovanih 261 motoristov, leta 2009 246, lani pa 211. Lažje se je leta 2008 poškodovalo 793 motoristov, leta 2009 784, lani pa 679. Vseh prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih enoslednih vozil, je bilo leta 2008 1380, predlani 1327, lani pa 1193.