Na Everestu našli štiri mrtve alpiniste

Reševalci so jih odkrili po naključju. Odpravili so se na pot, da bi v dolino prepeljali truplo Slovaka, ki je življenje izgubil v nedeljo.

Objavljeno
24. maj 2017 10.19
M. Č., STA
M. Č., STA
Katmandu − Pod vrhom najvišje gore na svetu Everest so na višini 7950 metrov našli trupla štirih alpinistov. Reševalci so jih odkrili v tako imenovanem četrtem taboru. Letos je Everest tako terjal že deset žrtev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Reševalci so trupla sicer odkrili po naključju, saj so se odpravili na pot, da bi v dolino prepeljali truplo Slovaka, ki je življenje izgubil v nedeljo.

Nepalski urad, ki organizira poti na Everest in vodi reševanja na gori, še nima podatkov o vzroku smrti. Se pa četrti tabor nahaja že v tako imenovanem »območju smrti«, ki je posebej težavno zaradi redkega zraka oziroma pomanjkanja kisika, kar lahko povzroči višinsko bolezen in smrt, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Po podatkih lokalnih medijev sta dva izmed smrtnih žrtev tujca, dva pa vodnika, še piše AFP.

Kratko sezono za osvojitev Everesta so letos otežili še težki vremenski pogoji z močnimi vetrovi in neobičajno nizkimi temperaturami. Ta konec tedna pa se je vreme nekoliko umirilo in ponudilo priložnost za osvojitev vrha.

Že konec tedna so na gori umrli štirje ljudje. Nekaj sto metrov pod vrhom so našli slovaškega alpinista Vladimirja Strbo in truplo Američana Rolanda Yearwooda. Oba sta podlegla višinski bolezni. Od sobote pogrešanega Indijca pa so mrtvega našli v ponedeljek.

Na tibetanski strani so našli še ponesrečenega 54-letnega Avstralca, za katerega je bila menda prav tako usodna višinska bolezen.

Konec aprila je Everest zahteval tudi življenje znanega švicarskega alpinista Uelija Stecka, gora pa je v začetku maja vzela tudi življenje 85-letnega Mina Bahadurja Sherchana, ki si je poskušal povrniti naslov najstarejšega človeka na vrhu.

Sezona osvajanja Everesta je sicer zdaj na vrhuncu, na poti je tako množica alpinistov. Z južne strani je vrh doseglo že več kot 382 alpinistov, s severne strani pa najmanj 120.

Junija se že začne monsunsko obdobje in s tem konec spomladanske sezone osvajanja vrhov v Himalaji.

Lani je sicer Everest zahteval življenja petih alpinistov. Jih je pa vrh osvojilo skupno 640, še navaja AFP.