Na Finskem se proces v zadevi Patria bliža koncu

Tožilstvo trdi, da so dokazali obtožbe, obramba po poročanju medijev vztraja, da pravih dokazov ni.

Objavljeno
05. oktober 2013 18.00
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Helsinki, Ljubljana - Na sojenju v zvezi s prodajo osemkolesnih oklepnikov finske Patrie Sloveniji, ki poteka na Finskem, so se v petek začele zaključne besede. Tožilstvo je zatrdilo, da so dokazali obtožbe, obramba po poročanju medijev vztrajala, da pravih dokazov ni.

Na zatožno klop so sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen, glavni finančni direktor Kai Nurmio ter direktorja prodaje in trženja Tuomas Korpi in Jarmo Puputti.

Za Wiitakorpija, Niitynena, Hulkkonena in Korpija je tožilec Jukka Rappe zahteval dve leti in pol zapora, za Nurmija pa eno leto pogojne zaporne kazni. Obtoženi so vse očitke zavrnili.

Kot prva sta imela v petek zaključni besedi tožilec Rappe in obramba Hulkkonena. Odvetnica slednjega Riita Leppiniemi je po navedbah finske tiskovne agencije STT zatrdila, da obstaja mnogo napačnih povezav v sosledju dogodkov, kot ga je predstavilo tožilstvo. Dejala je tudi, da je bilo omenjenega mnogo materiala, ki pa ga na Finskem nikoli niso videli.

Obramba je še opozorila, da je pri trgovini z orožjem normalno, da se poskuša imeti politične zveze kar se da visoko. Trgovina z orožjem je vedno politična, saj so v igri velike vsote denarja, običajno pa gre trgovina tudi v obratni smeri, je dejala odvetnica.

Vprašala se je še, zakaj bi se Slovenija odločila za ponudbo konkurence, ki je bila tehnično slabša in z manj protidobavami.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden, ko bodo sledile še druge zaključne besede.

Razen Pupputija so vsi obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oz. oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko.

Po prvotnem načrtu naj bi se sojenje za slovenski primer zaključilo 24. oktobra. Zatem naj bi se začel še hrvaški del procesa, po načrtih čim prej po zaključku slovenskega.

Tudi v primeru prodaje 84 osemkolesnikov Hrvaški v vrednosti 112 milijonov evrov je obtoženih šest oseb, od tega so trije isti kot v slovenskem delu - Hulkkonen, Korpi in Niittynen. V tem primeru naj bi bilo izplačanih za 1,5 milijona evrov podkupnine, ki naj bi bila preko posrednikov izplačana na Hrvaško.