Na Gorenjskem letos 1074 prometnih nesreč

V enakem obdobju lani so gorenjski policisti obravnavali 1250 prometnih nesreč.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.48
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - Med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu in tudi najbolj izpostavljeni tveganjem v prometnih nesrečah so pešci, predvsem otroci in starejši, saj je njihova varnost pogosto v rokah drugih, predvsem tistih, ki niso pozorni na promet in ne vozijo po omejitvah hitrosti, opozarjajo na PU Kranj.

Pešci so bili letos udeleženi v 35 prometnih nesrečah, v enakem obdobju lani v 45, povzročili so jih devet. Dva pešca (v enakem obdobju lani trije) sta v nesrečah umrla, pet (lani osem) se jih je huje, še 24 (šest manj kot v enakem obdobju lani) pa laže telesno poškodovalo. Proti pešcem so policisti izrekli 270 ukrepov, največ, kar 182, zaradi napačnega prečkanja vozišča.

Kar tretjina vseh oziroma 4523 od 14.517 ukrepov, ki so jih izvedli gorenjski policisti, je bilo letos povezanih s hitrostjo vožnje. Neprilagojena hitrost je bila vzrok 189 (lani 165) prometnim nesrečam, v katerih so štirje udeleženci umrli, 15 jih je bilo huje, 104 pa laže telesno poškodovanih.

Kot opozarjajo na PU Kranj, je zaradi neprilagojene hitrosti vožnje ogroženo marsikatero življenje. Verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h je namreč kar 85 odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

Vožnja v okviru hitrostnih omejitev lahko udeleženca zato obvaruje pred marsikatero poškodbo in reši življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.