Na gradbišču Islamskega kulturnega centra svinjske glave

V Islamski skupnosti dejanje razumejo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Primer obravnavajo policisti.

Objavljeno
13. januar 2016 14.28
Islamski center Parmova
Marko Jakopec, Ma. Ja.
Marko Jakopec, Ma. Ja.

Ljubljana − Ponoči so neznanci na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani odvrgli svinjske glave in kozarce za vlaganje, ki so bili polni krvi.

Primer obravnavajo policisti, ki so bili o svinjskih glavah na gradbišču obveščeni okrog 9. ure, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti trenutno zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki ga opredeljuje 297. člen kazenskega zakonika. Ta določa, da javno spodbujanje oziroma razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji verski pripadnosti in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir, oziroma z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Islamska skupnost: Sovražni napad na manjšinsko skupnost

V Islamski skupnosti to dejanje razumejo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Poudarili so, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se »zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih«.

»Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

»Ne glede na tovrstne napade posameznikov bo Islamski kulturni center objekt, ki bo širil razumevanje, toleranco in spoštovanje med ljudmi. IKC bo obogatil Ljubljano, slovensko družbo in celotno Slovenijo, ki je v preteklosti pokazala in dokazala, da zna živeti strpno in so njena vrata odprta za vsakogar, ki je dobronameren in iskren,« so še zapisali in dodali, da je umazanija že očiščena.