»Na Hrvaškem sem delal pošteno, kar lahko dokažem«

Podjetnik Martin Raj iz Murske Sobote je zavrnil vse očitke hrvaških podjetnikov, da jih je ogoljufal za najmanj 50.000 evrov. Raj je imel z nemškim podjetjem Favorit Massivhaus sklenjeno pogodbo (masters franšiza) o gradnji stanovanjskih hiš iz programov Favorit v Sloveniji in na Hrvaškem.

Objavljeno
04. marec 2011 11.03
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Murska Sobota - Njegovo podjetje Favorit Masivne kuče, ki ga je maja 2009 ustanovil v Zagrebu, je do spomladi 2010 sklenilo enajst franšiznih pogodb s podjetniki v hrvaških županijah, da bi iskali kupce za Favoritove stanovanjske hiše. Posli niso stekli, za kar hrvaški podjetniki krivijo Raja, zato od njegovega podjetja zahtevajo vrnitev denarja - okoli pet tisoč evrov za vsako pogodbo. Nemško podjetje favorit Massivhaus je sodelovanje z Rajem prekinilo, saj na Hrvaškem v skoraj dveh letih ni bila zgrajena niti ena Favoritova hiša, le za eno so bili izdelani projekti. Hrvaški podjetniki, katerih zgodbo o propadlem sodelovanju z Rajem smo objavili v ponedeljkovem Delu, napovedujejo kazenske ovadbe in tožbe proti murskosoboškemu podjetniku. Martin Raj nam je potrdil, da posamezni hrvaški podjetniki od njega, tudi z grožnjami, zahtevajo vrnitev denarja. Dodal je še, da so njihove zahteve popolnoma neutemeljene. »Pri hrvaških policistih sem po telefonu preveril, ali sem na Hrvaškem v postopkih. Odgovoril so mi, da ne. Torej - proti meni niso vložene kazenske ovadbe. Obvestil sem jih tudi, da mi posamezniki grozijo, vendar jih, vsaj za zdaj, nočem tudi uradno prijaviti. To bom storil, če bodo grozili še naprej.«

Raj nam je tudi s pomočjo zajetnega svežnja dokumentacije razkril svojo plat o svojih poslih na Hrvaškem. Franšizne pogodbe je sklenil z enajstimi podjetniki. Cena za sklenitev franšizne pogodbe je bila 37.000 kun oziroma približno pet tisoč evrov. Za ta denar so dobili podjetniki pravico uporabe blagovne znamke, za opravljanje posla je vsak dobil prenosni računalnik in projektor, prodajne kataloge in drugo tiskano propagandno gradivo ter pravico do uporabe računalniških programov. Raj je za vse podjetnike organiziral tudi izobraževanje, ki ga je izvedla vrhunska strokovnjakinja s področja prodajne tehnike Elvira Mlivič Budes. Vsem podjetnikom je pred novoletnimi prazniki izročil tudi priložnostna darila za potencialne kupce hiš in poslovne partnerje. Raj je prepričan, da je hrvaškim podjetnikom dal več, kot je v navadi za franšizne posle. »Za poslovno usposobitev hrvaških podjetnikov sem zagotovo porabil 70.000 evrov, od njih pa sem, po plačilo DDV, dobil neto kakšnih 42.000 evrov.

Raj zavrača očitke hrvaških podjetnikov, da ni izpolnil vseh obljub oziroma dogovorov in da se je po sklenitvi pogodb izogibal srečanj z njimi. Med drugim mu očitajo, da možnim kupcem Favoritovih hiš ni zagotovil bančnih kreditov, kot jih je bil menda obljubil. »Kaj takega nikoli nisem obljubil, ker ni izvedljivo. Ker sem hotel, da posel kljub kriznim časom steče, sem potencialnim kupcem hiš, glede na njihove finančne zmožnosti, poskušal pomagati v dogovorih z bankami. To pa je tudi vse.«
Murskosoboški podjetnik zavrača tudi očitek, da je celo zavračal kupce hiš, ki so jih našli hrvaški podjetniki. »Tudi to ne drži. Eden od podjetnikov se je s potencialnim kupcem iz Švice dogovarjal za gradnjo logističnega centra. Pojasnil sem, da se nemško podjetje ukvarja zgolj s prodajo stanovanjskih hiš, in ne tudi poslovnih. Ugotovil sem tudi, da Švicar po finančni plati ne zmore skleniti posla. Ker sem hotel, da bi posel sklenili, smo možnemu kupcu v Istri izdelali dodatne računalniške projekte za hišo. Tudi ta posel je padel v vodo itd.,« je našteval.

Raj je potrdil, da se je s hrvaškimi partnerji dogovarjal o tem, da bo posle oglaševal tudi na velikih (jumbo) plakatih in da bo zgradil vzorčno hišo v Zagrebu. Za povečanje promocije mu je zmanjkalo denarja. Njegovo hrvaško podjetje ni dobilo denarja na razpisu Hrvaške agencije za pomoč novoustanovljenim podjetjem. »Za gradnjo tako imenovane demo hiše sem se dogovoril s hrvaškimi proizvajalci gradbenega materiala. V zameno za to, da bi prispevali gradbeni material, bi hišo lahko uporabljali za lastno promocijo. Nikoli pa nisem trdil, da sem zemljišče za hišo v Zagrebu že kupil, smo pa opravili ogled možnih lokacij,« je povedal Martin Raj.

Predvsem pa, trdi murskosoboški podjetnik, se ni izogibal srečanj s hrvaškimi partnerji. Eden od njih trdi, da so se nazadnje srečali sredi lanskega poletja v Zagrebu. Raj je kot razloge za manj srečanj navedel službena potovanja, predvsem na Poljsko, kjer je sklepal pogodbe za izdelavo zahtevnih računalniških projektov za hiše, in smrt v družini. Hkrati je zanikal, da je svojo odsotnost na Hrvaškem opravičeval tudi z bivanjem v Južni Afriki, kjer ni bil še nikoli.