Skrivnostni in nepojasnjeni smrti na Idrijskem begata užaloščene domače

50-letno žensko in 80-letnega moškega so našli v vasi Govejk. Smrt obeh domnevno ni posledica kaznivega dejanja.

Objavljeno
06. marec 2018 09.41
tragična smrt 2
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Idrija - Čeprav so novogoriški kriminalisti že ugotovili, da smrt 50-letne Mihele Jereb z Govejka in 80-letnega Vinka M. iz Idrije ni posledica kaznivega dejanja, pa je, kot kaže, ostalo še kar nekaj vprašanj. Ležala sta v snegu, a ne skupaj, temveč nekaj metrov narazen.

Oba so že v soboto popoldne mrtva našli na poti do njene hiše na Govejku, vendar policisti o skrivnostni dvojni smrti javnosti niso obveščali do danes. Kot nam je povedal svak pokojne Rudi Nicoletti, ki je oba tudi našel, je ona ležala na dovozni poti kakšnih 15 metrov pred hišo, on pa pet metrov stran. »On je bil bližje hiši, ona pa pet metrov višje,« se je spominjal. Petdesetletnico je zadnjič slišal v četrtek pozno popoldne, ko mu je obljubila, da bo do devetih zvečer prišla k njim v bližnjo Žirovnico, da bi v petek pazila na sina. A tistega večera je ni bilo. Prav tako k domačim ni prišla v petek zjutraj. Tudi njen telefon ni bil dosegljiv.

Žalostnega prizora še dolgo ne bo pozabil

Sprva si pri Jerebovih, najbližjih sorodnikih, to so mati Zofka, oče Ivan ter sestri Mojca in Jana, zaradi tega niso preveč belili glave, nato pa jih je vse bolj skrbelo. Mati je zato v soboto Nicolettiju naročila, naj gre na Govejk preverit, ali je z njeno hčerjo vse v redu, in odpravil se je tja. Z avtomobilom se je tako pripeljal do začetka dovoza do hiše, kjer je ob cesti zagledal parkirano vozilo Vinka M. Nato se je peš odpravil do hiše, tam pa naletel na žalosten prizor, ki ga po lastnih besedah še dolgo ne bo pozabil. Glede na vse si sploh ne more misliti, kaj bi lahko šlo narobe. Tudi zato, ker je nekaj metrov stran našel stvari, ki so ležale tam, »kot da bi nekomu padle na tla«. Med drugim denarnico za drobiž, ki je bila že skoraj pokrita s snegom.

Da bi bila oba žrtev ropa ali česa takega, je po mnenju svaka in matere malo verjetno, saj je bila hiša zaklenjena, prav tako ni bilo znakov vloma. »Da bi eden drugemu kaj naredila, tudi ni mogoče,« je še prepričana sogovornica, ki je ob tem pojasnila, »da sta si Mihela in Vinko veliko pomagala«. Spoznala sta se v idrijskem lokalu, kjer je ona nekaj časa delala kot natakarica. Vinko M. ji je večkrat pomagal pri opravilih v hiši in okolici, bila pa sta, kot nam je dejala mati, le prijatelja. »Bil je zelo dosleden in v redu človek,« ga je na kratko opisala.

Odrejena sanitarna obdukcija

Po besedah matere pokojne bi Miheli Jereb morda lahko ponagajalo zdravje, saj ji je večkrat potožila, da jo boli pri srcu. Vendar to ne bi pojasnilo celotne zgodbe. Zaradi vseh nepojasnjenih okoliščin Jerebovi upajo, da bo policija po preiskavi rešila uganko. Z novogoriške policijske uprave so sporočili, da je zdravnik idrijskega zdravstvenega doma odredil sanitarno obdukcijo na pristojnem inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, ki bo lahko razkrila vzrok smrti nesrečnikov. »Drugih podrobnosti širši javnosti še ne moremo podati, saj kriminalistična policija preverja dodatne okoliščine smrti,« je dejal tamkajšnji tiskovni predstavnik Dean Božnik. Vsi, s katerimi smo govorili, se pokojne spominjajo kot zelo prijazne in dobre ženske. »Nikoli ji ni bilo težko pomagati. Vsi so jo oboževali,« nam je še povedala pretresena mati.