Letalo treščilo v vrtačo - trije mrtvi

Letalo je bilo pred kratkim na servisu, vremenski pogoji so bili normalni.

Objavljeno
14. september 2014 15.46
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Divača - Trije mrtvi in eden huje ranjen je posledica hude letalske nesreče, ki se je danes nekaj pred 13. uro zgodila na divaškem letališču. Očividci so povedali, da je letalo s štirimi potniki kmalu po vzletu nenadoma zavilo ostro v levo in proti tlem. Končalo je v vrtači in kmalu za tem zagorelo, samo eden od potnikov se je uspel rešiti, kasneje so ga huje ranjenega odpeljali v Klinični center Ljubljana.

Uradnih podatkov o vzrokih nesreče še ni. Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper, je povedala le, da okoliščine in vzroki še niso ugotovljeni, da preiskava poteka in da je letalo (ki je sicer leseno) v celoti zgorelo. Prav tako še niso identificirali preminulih potnikov. Na kraj nesreče so po pričanju domačinov le kakih 10 minut po strmoglavljenju prišli gasilci iz Divače in Sežane, ki so ogenj pogasili, policisti pa so širok pas okoli dogodka zavarovali. Kraj sta si ogledala koprski okrožni državni tožilec in preiskovalna sodnica. Dobri dve uri po nesreči pa je z delom začel vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski s sodelavci, ki so delali do teme in njihovih izjav še nismo mogli dobiti.

Po neuradnih podatkih je športno letalo Robin DR 400 pilotiral Aleksander Delfin iz Kopra, samostojni podjetnik za letalske in gostinske storitve, ki bi čez 10 dni praznoval 41. rojstni dan. Bil je član Aero kluba Divača in Aero kluba Portorož in je bil po izjavah njegovih kolegov pilotov izkušen letalec ter dober poznavalec letala, ki ga je upravljal, saj je imel za sabo že veliko ur letenja. Po neuradnih informacijah naj bi na panoramski polet od Divače do Portoroža popeljal prijatelja in znance iz Domžal in Ljubljane. Kolegi piloti, ki so si pretreseni hoteli danes popoldan ogledat kraj nesreče, so ugibali, kaj bi se izkušenemu pilotu lahko zgodilo. Nekateri so omenjali možnost premajhne vzletne hitrosti, zaradi katere naj bi po vzletu prišlo do t.i. 'prevlečenega leta', to je do trenutka, ko se letalo ne zmore več vzpenjati in spremeni smer. Neuradno smo tudi izvedeli, da je letalo (leseno enomotorno lahko športno letalo francoske izdelave) pred 14 dnevi opravilo predpisani servis.

Asfaltirana vzletna steza v Divači je dolga 774 metrov in njena dolžina menda ni sporna, vremenske razmere so bile ugodne, vidljivost dobra in brez večjega vetra. Jan Gombač iz sosednje vasi Dolnje Ležeče, je povedal, da ni slišal eksplozije, pač pa gasilce, zato je z najbližje vzpetinice uspel s telefonom napraviti posnetek, na katerem je videti dim. S fotografij gasilcev Zavoda za gašenje in reševanje Sežana pa smo lahko videli, da je od letala ostal cel samo motor in eno kolo, vse drugo je zgorelo.

Podobno huda nesreča se je z enakim letalom zgodila pilotu Vladimirju Voglarju pred 19 leti nedaleč stran (v Brkinih), ko so umrli štirje, poleg pilota (sicer poklicnega pilota na potniških letalih) tudi tri potnice.