Na letalu Air France našli 1,3 tone čistega kokaina

Preiskovalci domnevajo, da je pošiljka, vredna 200 milijonov evrov, prišla iz venezuelske prestolnice Caracas.

Objavljeno
22. september 2013 12.02
FRANCE-POLICE-DRUG-COCAINE-SEIZURE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Pariz - Francoska policija je na tovornem letalu letalske družbe Air France zasegla 1,3 tone čistega kokaina, je v soboto sporočil francoski notranji minister Manuel Valls. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi pošiljka prišla iz venezuelske prestolnice Caracas, na trgu pa bi bila vredna okoli 200 milijonov evrov.

Kot je na novinarski konferenci v Nanterru povedal minister Valls, gre za doslej največjo zaplembo mamil v Franciji. Operacijo so izvedli v sodelovanju s špansko, britansko in nizozemsko policijo.

Ob tem so prijeli tudi »več članov kriminalne organizacije«, je dodal Valls. Pokazal je 30 praznih kovčkov, v katerih so mamila potovala. Kovčki »niso bili povezani« z nobenim od potnikov na letalu, je pojasnil.

Pošiljko so zasegli že 11. septembra. Viri blizu preiskavi so povedali, da je letalo pripotovalo iz Caracasa, kje točno je prišlo do zaplembe, pa za zdaj ne poročajo.

Francoska policija zdaj preiskuje, ali so imeli trgovci z mamili morebitne sostorilce znotraj letalske družbe ali med letališkimi uslužbenci na prihodih in odhodih. Tudi venezuelske oblasti so uvedle preiskavo o tem, od kod je prišla pošiljka.