Na Madžarskem umrl slovenski padalec

Izkušenemu 47-letnemu Jožetu Veldinu se padalo ni odprlo

Objavljeno
04. junij 2017 18.45
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Siofok - Včeraj pozno popoldne se je pri skoku s padalom na športnem letališču Siofok - Kiliti v bližini Blatnega jezera smrtno ponesrečil 47-letni slovenski padalec Jože Veldin iz Murske Sobote. Vzrok nesreče še ni znan, znano je le, da se nesrečnemu padalcu padalo ni odprlo pravočasno. 

Veldin je bil eden najbolj izkušenih slovenskih padalcev v neklasičnih disciplinah. Prve padalske skoke je opravil leta 1987 na športnem letališču Aerokluba Murska Sobota v Rakičanu in se hitro ogrel za ekstremne in umetniške oblike padalskih skokov. Leta 1998 je bil prvi v Sloveniji, ki je poskusil deskanje v zraku - med prostim padom je z manjšo desko na nogah stoje "deskal" in potem odprl padalo. Pozneje je začel tudi s tandemskimi skoki in z njim je skočilo kar nekaj znanih Slovenk in Slovencev. V tridesetih letih je opravil okrog 4.500 skokov, postal je učitelj padalstva in instruktor tandemskih skokov, vodil pa je tudi padalski klub Skeri-fly.

Njegova zadnja padalska "norost" je bila skakanje z "wingsuitom", kombinezonom, ki ima med rokami in nogami opne, podobne opnam letečih veveric in s katerim je mogoče pred odpiranjem padala z veliko hitrostjo preleteti precejšnjo razdaljo. Kaže, da je zanj bil usoden prav takšen skok.