Na mejnem prehodu Petrina dveletni otrok padel v jašek

Otrok je padel kakšen meter in pol v globino, v kanalizacijske vode, od koder sta ga mati in policist hitro izvlekla.

Objavljeno
28. september 2012 20.41
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Petrina – Na mednarodnem mejnem prehodu Petrina je včeraj popoldne v globok jašek padel otrok, a se na srečo ni poškodoval.

Vzrok: poškodovan pokrov jaška, ki ga kljub opozorilom že od zime ni nihče zamenjal. Toda to je le ena od neurejenih stvari na pred tremi leti na novo postavljenem objektu.

Mednarodni mejni prehod Petrina je letos prevozilo 181.117 vozil in prešlo 387.414 ljudi. Med potniki je bila včeraj popoldne tudi slovenska družina, ki se je vračala s Hvara.

Zaradi mejnih obveznosti so se okrog pol šeste ure zvečer na prehodu ustavili, mati in dveletni otrok pa sta stopila iz avta.

Dete je stopilo na zelen polkrožni pokrov jaška meteorne kanalizacije, ki je na majhni zelenici ob stavbi mejnega prehoda, ta pa se je pod njim udrl. Otrok je padel kakšen meter in pol v globino, v kanalizacijske vode, od koder sta ga mati in policist hitro izvlekla.

Sicer moker in prestrašen otrok jo je odnesel brez posledic. Toda dogodek, ki bi se lahko slabo končal, kar so v teh krajih že doživljali pred nekaj leti, opozarja na očitno slab sistem vzdrževanja in upravljanja tovrstnih objektov.

Na mejnem prehodu Petrina so namreč popolnoma jasni: »Na poškodovani pokrov jaška opozarjamo že od zime.« Še več: ne opozarjajo le na to pomanjkljivost, ampak na celo vrsto stvari, ki bi jih bilo treba urediti.

Objekt mejnega prehoda je namreč skoraj nov, saj je bil pred tremi leti eden zadnjih moderniziranih mejnih prehodov pri nas. Novogradnja je stala 1,4 milijona evrov, tako da je bil na tem delu schengenske meje tudi z evropskimi sredstvi postavljen objekt v velikosti skorajda 2000 kvadratnih metrov in s štirimi stezami.

V dežju bi stali v vodi

Toda odkar nov mejni prehod stoji, ob nizkem pritisku smrdi iz greznice. Poleg tega je mejni prehod nižji od mostu, ki čez Kolpo povezuje Slovenijo in Hrvaško, kar pomeni, da imajo na mejnem prehodu ob vsakem večjem dežju potok, ki se pretaka po stezah, kjer vozijo avtomobili. Policisti in cariniki, ki so med kontrolo zunaj kabin, bi – če ne bi sami kupili plastičnega predpražnika – v dežju stali v vodi.

»Neustrezno je urejeno tudi ogrevanje v kabinah, saj nam je pozimi v glavo vroče, v noge pa nas zebe,« pravijo na Petrini. Že nekaj časa tudi ne delajo luči javne razsvetljave zunaj prehoda, da ne omenjamo podrobnosti, kot so manjkajoči roloji v kabinah, zelenica s cvetjem, ki jo urejajo sami, in podobno.

Na policiji pravijo, da objekt sicer uporabljajo policisti in cariniki, vendar je upravljavec objekta ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Ti informacij o četrtkovem dogodku nimajo in pravijo, da nepravilnosti na objektu ni: »Druge napake, ki se pojavljajo ob delovanju mejnega prehoda, sproti odpravljajo vzdrževalci ali pooblaščeni serviserji.«

Upravnik objekta, podjetje SPL, d. d., pa že pred 13. uro ni bil dosegljiv po telefonu, saj je glas na posnetku povedal, da kličemo zunaj delovnega časa.