Na Mont Blancu umrl Domen Kastelic

V gorah nad Val Venijem v Italiji umrl slovenski vrhunski alpinist. Z italijanskim soplezalcem ju je presenetil snežni plaz.

Objavljeno
03. november 2016 12.51
Posodobljeno
03. november 2016 12.51
M. Č., STA
M. Č., STA

Torino − V gorovju Mont Blanc so pod dvema metroma snega našli trupli 34-letnega Slovenca in 36-letnega Italijana. Alpinista je presenetil snežni plaz. Trupli so prenesli v italijanski kraj Courmayeur, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz Planinske zveze Slovenije so sporočili, da je v gorah nad Val Venijem v Italiji umrl slovenski vrhunski alpinist Domen Kastelic iz Novega mesta (član Akademskega alpinističnega odseka), ki se je prejšnji teden tja odpravil skupaj z italijanskim soplezalcem. Ker se včeraj ni vrnil na dogovorjeno mesto, so sprožili iskalno-reševalno akcijo.

Kastelic se je na Mont Blanc skupaj s 36-letnim italijanskim kolegom Danielem Colombom odpravil na trening plezanja pred odpravo v Nepal. Že v petek sta se po poročanju italijanskih medijev podala v steno in prišla do gorske koče Monzino na 2590 metrih. Po prespani noči naj bi se odpravila do bivaka na 3850 metrih, do katerega pa nikoli nista prišla, piše spletna stran dnevnik.si.

Kastelic je veljal za enega najboljših slovenskih plezalcev zadnjih let. Pred dvema letoma je skupaj s Samom Hennesseyjem preplezal prvenstveno smer v zahodni steni 6258 metrov visoke gore Chukyima Go in postal eden od nominirancev za zlati cepin, najprestižnejšo svetovno nagrado v alpinizmu.

Njegov zadnji večji podvig se je zgodil konec septembra letos, ko se je z Olovom Isakssonom in Marcusom Palmom podal v Tibet v zahodni del gorovja Nyanchentanglha. Opravili so zgodovinski vzpon na 6300 metrov visok Jang Tsang Go.

Še leto prej pa je Kastelic meje premikal v Patagoniji. Dve slovenski odpravi sta se novembra ob podpori Planinske zveze Slovenije odpravili pod strmo in izpostavljeno vzhodno steno gore Cerro San Lorenzo in po seriji neuspešnih poizkusov tujih alpinistov v istem dnevu postavili kar dve prvenstveni smeri, ki so ju poimenovali No Fiesta in EXIT, pod slednjo se je podpisal prav Kastelic, je še poročala omenjena spletna stran.

Mont Blanc, najvišji vrh v Alpah, vsako leto terja več žrtev. Reševalci morajo na pomoč priskočiti tudi do 100-krat letno.