Na območju Pomurja več vlomov

Pomurski policisti opozarjajo na varnost premoženja, saj so v zadnjem času opazili povečano število vlomov.

Objavljeno
11. september 2014 13.03
tlo/ vlom
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Murska Sobota − Policisti in kriminalisti so v zadnjem času na območju Pomurja oapzili povečanje vlomov v stanovanjske hiše, iz katerih so vlomilci odtujili denar, bančne kartice, nakit ter različne tehnične predmete. »Storilci izkoriščajo krajše odsotnosti oškodovancev (obisk pri sosedih, sorodnikih, razna druženja ...) in vlomijo v njihove domove. Posebno vabljiva za vlomilce so odprta ali odklenjena vrata in priprta okna ali okna, odprta na kip,« pojasnjujejo na murskosoboški policijski upravi.

Pri tem ponovno opozarjajo občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in za varnost svojega premoženje tako, da spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. Ne bo škodilo, če si naredite seznam vašega nakita in ga po možnosti tudi fotografirajte, ob bančnih karticah pa ne hranite številk PIN, doma prav tako ni primerno hraniti večjih količin denarja, še svetujejo na policiji.

Vse občane, ki skrbijo za nenaseljene hiše in hiše zdomcev, pa pozivajo, naj čez dan dvignejo okenske rolete ter odnesejo pošto, s čimer bodo poskrbeli, da hiša že na prvi izgled ne bo dajala videza, da v njej nihče ne živi.

»Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. V primeru vloma lahko tudi sami pomagate k uspešni izsleditvi storilca oziroma storilcev, predvsem če takoj pokličete policijo in si dobro zapomnite ali zapišete osebni opis oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila, ter smer odhoda oziroma pobega,« še svetujejo.

Pri tem je pomembno, da do prihoda policije ničesar ne premikate in pospravljate, saj lahko s tem uničite koristne sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.