Na Obrežju zasegli večje količine heroina

Cariniki in policisti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so decembra lani v dveh primerih zasegli skoraj 35 kilogramov heroina. V Švici pa so medtem prijeli Slovenca z desetimi kilogrami heroina.

Objavljeno
05. januar 2007 19.48
Zasežena mamila
Obrežje/Ženeva - Cariniki in policisti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so decembra lani v dveh primerih zasegli večje količine heroina. Ob vstopu v državo so v roku enega tedna v dveh osebnih avtomobilih odkrili skoraj 35 kilogramov heroina. Skupno so cariniki lani zasegli 95,4 kilograma heroina.

Pri vstopu v državo so 19. decembra v osebnem avtomobilu makedonskega državljana odkrili 23,6 kilograma heroina. Kriminalisti so ugotovili, da je bilo v zadnjem desnem in levem boku avtomobila skritih 44 paketov te prepovedane droge. Vrednost omenjene količine heroina naj bi na slovenskem trgu znašala dobrih 402 tisoč evrov.

Enaintridesetletnemu Makedoncu z začasnim prebivališčem v Italiji so odvzeli prostost, preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Krškem pa je zanj odredil pripor. Slab teden prej pa so cariniki pri 27-letnemu slovenskemu državljanu iz okolice Jesenic v rezervoarju osebnega avtomobila odkrili 20 zavojev heroina, težkih skoraj 11 kilogramov.

Zasežena tudi marihuana in ecstasy

Poleg omenjene količine zaseženega heroina so cariniki lani na slovenskih mejnih prehodih odkrili in zasegli tudi 15,5 kilograma marihuane in 407 kosov tabletk ecstasy. V letu 2005 so slovenski cariniki skupaj na mejnih prehodih zasegli 109,2 kilograma heroina in tri kilograme marihuane.

Vodja preiskovalne službe na Generalnem carinskem uradu Mirko Bačac je dejal, da se je z vstopom Romunije in Bolgarije tako imenovana balkanska pot za tihotaplenje drog, ki izhaja predvsem iz Turčije, skrajšala. Nove razmere bodo zato po njegovih besedah zahtevale še večji nadzor na slovenskih mednarodnih prehodih. Po oceni kriminalistov znaša trenutna cena za kilogram heroina v Sloveniji okrog 17 tisoč, v sosednji Avstriji pa celo 30 tisoč evrov.

V Švici prijeli Slovenca z 10 kilogrami heroina

Švicarski mejni policisti so decembra lani na mejnem prehodu Diepoldsau na švicarsko-avstrijski meji prijeli 36-letnega Slovenca z desetimi kilogrami heroina. Drogo je odkril službeni pes.