Na pogrebih v Črnomlju jokali ob praznih žarah

Skrunitev groba. Okrasne žare je menda obtoženi po pogrebu vzel iz groba.

Objavljeno
25. november 2015 19.36
Tožilka
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Črnomelj − Nisem kriv, je na Okrajnem sodišču v Črnomlju včeraj dejal Boštjan Malerič, odgovorna oseba v družbi Miklavž Malerič, ki je osumljen, da je neupravičeno skril in oskrunil posmrtne ostanke treh pokojnikov ter neupravičeno prekopal grobove, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora.

Obtožni predlog novomeškega tožilstva mu očita, da so bile podjetju zaupane pogrebne storitve za tri pokojne na Sinjem Vrhu in v Vojni vasi, pri čemer je domnevno v vseh treh primerih v mrliške vežice postavil prazne okrasne žare brez originalne žare s pepelom pokojnikov in take dal tudi pokopati.

Pepel pokojnika iz Sinjega Vrha je njegova takratna žena Rozalija Gršič prevzela v upepeljevalnici na ljubljanskih Žalah na dan pogreba, 29. avgusta 2013, nekaj po 14. uri, a je žaro s pepelom od nje prevzel šele po pogrebni slovesnosti in jo nato v svoji pisarni v Vojni vasi skrival več dni. Žaro s pepelom pokojnika v Vojni vasi je osumljeni kaznivih dejanj na Žalah prevzel šele naslednji dan po pogrebu in jo kasneje brez vednosti sorodnikov vstavil v žarno nišo v grob. Enako je menda storil tudi z žaro pokojnice na istem pokopališču.

Prekopaval grobove

To pa še ni vse, kar Maleriču očita tožilstvo. Kakor v scenariju črne srbske komedije z naslovom Maratonci tečejo častni krog, ko lastniki pogrebnega podjetja podnevi pokopavajo umrle, ponoči pa izkopavajo krste in jih nato kot nove prodajo naprej, naj bi se nekaj podobnega dogajalo tudi v tem delu Bele krajine. Osumljeni je menda prekopal vse tri grobove, torej na Sinjem Vrhu in v Vojni vasi, odstranil pesek in folijo, odprl pokrove žarnih niš in iz njih odstranil prazne okrasne žare ter si jih prilastil. V žarne niše pa je menda vstavil originalne žare iz upepeljevalnice Žale in grobove nato spravil v prvotno stanje.

Njegova nekdanja žena in ključna priča Rozalija Gršič, ki ga je lani kazensko ovadila, pred tem pa dobro leto vozila trupla na sežig v Ljubljano, se kljub vabilu ni udeležila razprave na sodišču. Po razvezi je odprla podjetje Pogrebne in gostinske storitve Rozalija Gršič, s. p., a je letos maja dejavnost zaprla. Gršičeva je včeraj za Delo povedala, da stoji za izrečenimi besedami policistom »milijardnoodstotno« ter da poseduje vso potrebno dokumentacijo. Glavne obravnave se včeraj ni udeležila, ker menda sploh ni prejela vabila. Pravi, da je imela registrirano podjetje tudi za pogrebne dejavnosti, s čimer pa se ni ukvarjala, ker se s konkurenco ni hotela prepirati, saj je imela v lokalu dovolj dela. Da bi se hotela maščevati nekdanjemu možu, pa nima nobenega razloga, je dejala.

O ženinem maščevanju

Malerič na vprašanja sodnika ni hotel odgovarjati. Prebral je le pisni zagovor, da ni kriv, da je bila Gršičeva v času očitanih kaznivih dejanj zakonita zastopnica podjetja, da mu je vse skupaj zakuhala iz maščevanja ter da ona ne more biti verodostojna priča na sodišču.

Sodnik Igor Fortun je zaslišal užaloščene sorodnike umrlih, med drugim tudi pokojnikovega brata iz Sinjega Vrha Jožeta Bariča, ki je bil naročnik pogreba in je pri Maleriču kupil okrasno žaro za 200 evrov. Bil je šokiran, ko so mu kriminalisti povedali, da je domnevno prav Malerič storil kaznivo dejanje, saj je celo daljni sorodnik bratove (pokojnikove) žene. Nekaj dni po pogrebu je Barič opazil, da polivinil na grobu ni pokrit s prekrivnim materialom.

Med zaslišanjem je sodnik Fortun vprašal drugo pričo, in sicer sina pokojne Marije Žugečič Marjana Žugečiča, ali se je morda zmenil z Maleričem, da bo žarna školjka služila samo za pogrebno slovesnost, a je vprašani odgovoril, da ne in da poseduje račun, iz katerega je razvidno, da je žaro pošteno plačal. Eden od pogodbenih pogrebnikov pri podjetju Malerič je sodišču pojasnil, da je teža polne žare, torej s pepelom, odvisna tudi od teže posmrtnih ostankov.

Sodnik Fortun je ob koncu zaslišanja povedal, da se je na ljubljanskih Žalah 1. julija leta 2013 sesul računalniški sistem, tako da pred tem datumom ni mogoče ničesar več preveriti oziroma ugotoviti še kaka nova dejstva. Novo razpravo je določil za 13. januar 2016, na kateri bo zagotovo zaslišana tudi Gršičeva. Malerič je hitro zapustil sodno dvorano, njegov odvetnik Igor Smolej pa ni hotel komentirati zadeve.