Na trekingu v Nepalu sneg presenetil pohodnike, 16 jih je umrlo

Na trekingu Annapurna je večje število pohodnikov presenetila snežna nevihta. Rešili so 60 ljudi, doslej so našli 16 trupel.

Objavljeno
15. oktober 2014 16.08
Nepal Avalanche
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Katmandu − Silovita snežna nevihta je v Nepalu presenetila večjo skupino pohodnikov, reševalci pa so doslej našli 16 trupel, poročajo tuje tiskovne agencije. Med reševalno akcijo so rešili 60 ljudi, veliko jih je na poti na varno. Za zdaj je še nejasno, koliko pohodnikov pogrešajo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

168 pohodnikov je premagovalo pot Annapurna v nepalski Himalaji, ko jih je na prelazu Thorang, ki je s 5416 metri najvišja točka pohodniške poti, v torek zajela snežna nevihta. Predstavniki nepalske policije so danes sporočili, da je življenje izgubilo devet Nepalcev, trije Poljaki, trije Izraelci in Vietnamec. Preostalih 60 pohodnikov jim je uspelo rešiti, prepeljali pa so jih v bližnjo bolnišnico Jomson.

Po navedbah nepalskih oblasti pa zaradi slabega vremena še vedno nimajo stika z nekaterimi pohodniki, a večina preostalih iz skupine naj bi že bila na poti na varno. Število pogrešanih je za zdaj še nejasno, piše STA.

Pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej nenavadne, po mnenju meteorologov pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo.