Na romskem pikniku streljal proti ljudem

Silvu Šerkeziju ne očitajo več poskusov uboja.

Objavljeno
17. december 2015 19.35
Obdolženi Ivica Šerkezi. V Ljubljani 17.12.2015[Sodišče,sodba,obtoženi]
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – »Priznam tisto, kar sem naredil, ne pa tistega, česar nisem. Nikogar nisem ranil,« je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču glede priznanja krivde za povzročitev splošne nevarnosti in dveh lahkih poškodb, storjenih v sostorilstvu, povedal 43-letni Silvo Šerkezi.

Sodnica Vladislava Lunder je tako lahko le ugotovila, da krivde ne priznava, in za konec januarja razpisala glavno obravnavo. Šerkezi je 1. julija letos skupaj s 16-letnim pajdašem, kot je prepričano tožilstvo, na dvorišču romskega tabora v Željnah pri Kočevju okoli šeste popoldne streljal na udeležence tamkajšnjega piknika. Najmanj štirje izstreljeni naboji so iz razdalje desetih metrov leteli proti Vojku Šarkeziju starejšemu, Vojku Šarkeziju mlajšemu, Tanji Hudorovič, Draganu Šarkeziju in Alenu Pljaskoviću. Nato sta se odpravila do svoje barake, od koder sta proti dvorišču romskega tabora ustrelila še najmanj trikrat.

En naboj je priletel v Marjano Šarkezi, ob kateri so bili takrat od dve do dvanajst let stari vnuki, drugi pa v njenega zeta Roberta Hudoroviča. Oba sta jo na srečo kar dobro odnesla, saj sta dobila le lažje poškodbe. Po mnenju tožilstva sta Šerkezi in njegov mladoletni pajdaš vse to storila z namenom zastraševanja, in sicer da bi omenjena peterica zapustila tabor, vendar se očitno nista zavedala, da sta s tem ogrožala še druge stanovalce tabora, med drugim štiri vnuke Vojka Šarkezija starejšega.

Kmalu zatem je prizorišče obkolila policija, območje je preletaval helikopter, saj je, tudi zaradi brezglavega bega in vreščanja, najprej vse kazalo, da se je tam zgodila prava tragedija in da je več mrtvih. Streljanje naj bi bilo posledica spora med dvema romskima družinama. Takrat smo poročali, da je bila v ozadju zgodba o dveh mladostnikih, in sicer 15-letnem dekletu, ki je pobegnilo k vrstniku. Njenega strica, Šerkezija, je to menda tako razjezilo, da se je sklenil maščevati. Tako naj bi iskal 20-letnika, s katerim naj bi nečakinja po njegovem napačnem prepričanju pobegnila, ranil pa dva druga.

Šerkezi je v preiskavi povedal, da so v njihov tabor prišli člani družine Šarkezi iz Ribnice in jih hoteli napasti. Ker so se spravili nad mladoletnika, je s pištolo sprožil opozorilni strel. Nato je pištolo vzel v roke mladoletnik in nadaljeval s streljanjem, sam pa je prestrašen pobegnil. Z družino Šarkezi, kot je še povedal, so bili sicer v dobrih odnosih vse do dobrega meseca pred dogodkom, ko jih je ta družina začela obtoževati, da so enega od njihovih članov prijavili zaradi kaznivega dejanja, kar pa je obtoženi zanikal. Najprej je proti Šerkeziju sicer tekla preiskava tudi zaradi štirih kaznivih dejanj poskusa uboja, vendar jim ni uspelo dokazati, da bi hotel gostom piknika dejansko vzeti življenje.