Na sojenju Krašovcu pričala sodelavca iz Gospodarstva Rast

Predsednik uprave Gospodarstvo Rast je zatrdil, da so se obnove dvorca Betnava lotili z najlepšimi nameni.

Objavljeno
09. oktober 2013 16.49
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Z zasliševanjem prič se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu ekonomu Nadškofije Maribor Mirku Krašovcu, ki mu tožilec očita napeljevanje h goljufiji za pridobitev 1,9 milijona evrov evropskih sredstev za obnovo Dvorca Betnava.

Zmagomir Potočnik je dejal, da je septembra 2009 odstopil z mesta direktorja družbe Betnava v lasti nadškofije, ker več ni verjel v možnost izvedbe obnove dvorca, Krašovčev zagovornik Velimir Cugmas pa ga je spraševal, ali je odstop od njega kdo zahteval. Da je bil le »slamnati« direktor, ki je samo podpisoval pogodbe, je dejal Potočnik, pripravljali pa so jih drugi, saj se Krašovec in član gospodarskega sveta nadškofije za finance Dušan Zazijal nista hotela javno izpostavljati, čeprav sta prav ona odločala o vseh pomembnih zadevah pri obnovi dvorca.

Potočnik je bil zraven tudi na sestanku v Vegradu, kjer je direktorica Hilda Tovšak dejala, da morajo oddati zahtevek za izplačilo dela evropskih sredstev za dela, ki še niso bila opravljena. Kakšno vlogo je imel Krašovec po njegovem odstopu, Potočnik ni vedel, je pa dejal, da so bila plačila Vegradu fiktivna, kar bi po njegovem moral Krašovec vedeti, saj je bil član gospodarske uprave nadškofije.

Dušan Zazijal je razložil, da so obnovo ocenili na deset do 12 milijonov evrov, pri čemer bo morala nadškofija prispevati 30 do 40 odstotkov. Pogodba o sofinanciranju iz evropskih sredstev je bila z ministrstvom za gospodarstvo podpisana leta 2008, leto pozneje pa še aneks o zakasnitvi črpanja.

Zaradi vsega je Anton Stres po izvolitvi za pomočnika nadškofije v začetku leta 2009 hotel, da bi obnovo dvorca zaradi gospodarske krize kot izvajalec in lastnik prevzel kdo drug. Po propadli prvi možnosti z GP Granit iz Slovenske Bistrice je Zvon predlagal Vegrad, ko je bil Vegrad izbran za izvajalca del, pa se je po besedah Dušana Zazijala začel Krašovec vse bolj umikati iz projekta.