Na sojenju v zadevi Čista lopata poslušali posnetke, poimenovane Lumpi

Ivan Zidar je bil iz bolnišnice, potem ko je bil ponovno operiran, sicer že izpuščen, a na sojenje ni prišel.

Objavljeno
06. maj 2011 19.53
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Predlagam, da ostane postopek proti Ivanu Zidarju izločen,« je zagovornik gradbenega barona Boštjan Penko danes dejal senatu, potem ko je pojasnil, da Zidar še ni sposoben prisostvovati na sojenju v zadevi Čista lopata.

Sojenje se je za Tomaža Žiberta, Hildo Tovšak, Dušana Črnigoja, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Ivana Krofliča in Srečka Gabriča nadaljevalo s poslušanjem telefonskih pogovorov, poimenovanih Lumpi, ki so jih posneli policisti. Tisti najbolj obremenilni sicer še niso prišli na vrsto.

Prav te dni pa je zaradi očitkov o prikrivanju na zatožno klop okrajnega sodišča sedel tudi policijski ovaduh, na katerega je domnevno pritiskal kriminalist Robert Slodej. Sodišču je Boštjan Penko predložil zdravstveno dokumentacijo nevrološke klinike in obvestilo, iz katerega izhaja, da Ivanu Zidarju med drugim odsvetujejo dolgotrajno sedenje.

Zidar je bil iz bolnišnice, potem ko je bil ponovno operiran, sicer že izpuščen, a ga čaka še zdravljenje v zdravilišču. Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je kliniki te dni poslala tudi dopis, a odgovora o zdravstvenem stanju Zidarja še ni.

Šele tedaj se bo senat odločil o nadaljnjih korakih, do takrat pa bo postopek proti Zidarju izločen - kljub predlogu nekaterih zagovornikov, ki so opozorili, naj sodišče postopka za preostale ne nadaljuje, dokler ne bo znano, ali so Zidarjeve težave trajne narave. Dokaze bo namreč v izločenem delu treba ponovno predstaviti.

Kot je znano, je Zidar sredi aprila predčasno zapustil sojenje, zaradi bolečin odšel naravnost k zdravniku, kjer je dobil napotnico za nevrološko kliniko. Tam je bil urgentno hospitaliziran in tudi operiran.

Penko je že prejšnjič tudi napovedal predlog uvedbe postopka proti izvedencu ortopedske stroke Branku Koritniku zaradi neetičnosti in nestrokovnega dela, češ da Zidarja za izdelavo mnenja sploh ni pregledal, po mnenju obrambe pa je tudi uporabljal neprimerne izraze ter navedbe o njegovem zdravstvenem stanju in težavah. Med drugim je obrambi navrgel, naj se ne spreneveda, da Zidar ne more biti navzoč na sodišču.

Prodal pet ukradenih traktorjev?

Že v četrtek pa je pred ljubljansko okrajno sodnico Tanjo Lombar Jenko spet stopil možakar, o katerem obramba trdi, da je pod pritiski Roberta Slodeja nemškim varnostnim organom poročal o domnevnih kaznivih dejanjih Zidarja, Nemci pa so o tem poročali v Slovenijo - na podlagi faksiranih sporočil je po trditvah obrambe slovenska policija nato pridobila odredbe sodišča za prisluškovanje gradbenemu baronu in tako sproducirala afero Čista lopata.

Informator, ki se na sodišču zagovarja, da je prodal pet ukradenih traktorjev višjega cenovnega razreda, v Kopru pa zaradi podobnih kaznivih dejanj prestaja zaporno kazen, ima po mnenju tožilstva na vesti pet kaznivih dejanj prikrivanja, pet kaznivih dejanj overitve lažne vsebine in pet kaznivih dejanj ponarejanja listin.

Ker je od prejšnje obravnave minilo več kot tri mesece, so sojenje, ki je bilo že pri koncu, začeli znova. Ker obdolženi ni soglašal z branjem izpovedi prič, bodo morali vse zaslišati znova.

»Če sodišče meni, da govorim resnico, lahko takoj končamo. A vidim, da mi ne verjamete ali pa ne smete verjeti. Zato imam za priče še dodatna vprašanja,« je povedal informator in okrajni sodnici, tako kakor že na sojenju v zadevi Čista lopata, pojasnil, da je vse skupaj zarota, katere vzrok je prav Čista lopata, kjer da ga je potunkal kriminalist Slodej. »Kriv sem le, ker sem naiven,« je še dejal. Sojenje informatorju se nadaljuje sredi meseca.