Na sojenju v zadevi Čista lopata spet zapleti

Ko sta na prejšnji glavni obravnavi kronska priča obrambe, tajni policijski sodelavec, in kriminalist Robert Slodej povedala vsak svojo zgodbo, je senat tukajšnjih okrožnih sodnikov na predlog obrambe sklenil, da se bosta soočila. Čeprav je bilo to predvideno za danes, se je, kot je za ta sodni proces že običaj, spet zapletlo.

Objavljeno
04. februar 2011 22.09
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Nekateri zagovorniki namreč niso prejeli prepisa 75 strani dolgega zapisnika prejšnje obravnave, drugi pa so ga dobili šele dan pred nadaljevanjem sojenja in se niso mogli pripraviti. Je pa senat zato danes le sprejel sklep, da bodo notranji ministrici poslali predlog, naj kriminalista Slodeja odveže molčečnosti v tej zadevi. Tako bi ga lahko zaslišali tudi o zadevah, ki jih do zdaj zaradi varovanja podatkov ni smel razkriti.

Tajnega policijskega sodelavca, ki je v koprskem zaporu na prestajanju zaporne kazni, na sodišče zato sploh niso privedli. Prišel je le Robert Slodej, ki ga je senat sicer nameraval še dodatno zaslišati, a so sklenili, da ga mora ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal najprej odvezati molčečnosti. Razpravno dvorano je tako kmalu zapustil. Je pa v njej ostala njegova sodelavka, česar zagovorniki niso spregledali in so na to opozorili predsednico senata.

Kriminalistka je pojasnila, da na sodišču ni službeno, temveč kot javnost. A obrambe o tem ni prepričala. Odvetnik Mitja Pavčič, zagovornik Tomaža Žiberta, je senatu pojasnil, da obstaja verjetnost, da jo bodo, glede na to, da je sodelavka kriminalista Slodeja, v nadaljevanju glavne obravnave zaslišali. »Obrambo zanima tudi, kako je administracija poslovala s spornim faksom (nemški kriminalist Gerhard Schaffner ga je poslal slovenskim preiskovalcem, op. p.), zato zaslišanja njegovih sodelavcev ne moremo izključiti.« Senat je po posvetu sklenil, da je ugovor utemeljen, dokler zaslišanje Slodeja ne bo končano. Kriminalistka je morala zato razpravno dvorano zapustiti.

Še pred zapletom o navzočnosti kriminalistke je predsednica senata pojasnila, da se bo glavna obravnava nadaljevala z branjem dokazov, a je vskočil odvetnik Boštjan Penko, zagovornik Ivana Zidarja. »Branje spisa oziroma vpogled na glavni obravnavi po mnenju obrambe ni mogoč, dokler sodišče ne odloči o morebitno nezakonito pridobljenih dokazih preiskovalcev.« Sklenil je, da je treba pred nadaljnjim dokazovanjem zaslišati kriminalista Schaffnerja, pridobiti odvezo molčečnosti notranje ministrice ter soočiti Slodeja in tajnega policijskega sodelavca.

Sodnica je zato prebrala le nekaj pobud kriminalistov za tajne prisluhe in tajno sledenje, potem pa do naslednjega petka, 11. februarja, glavno obravnavo prekinila. Ob koncu je odvetnik Boris Grobelnik, zagovornik Ivana Demšarja, sodišču predlagal še, naj pri Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer je zaposlena na obravnavi navzoča kriminalistka, preverijo, ali je bila v času sojenja v službi. Senat je predlog zavrnil.