So viški policisti prekoračili pooblastila?

Pri pridržanju afganistanskega prosilca za azil naj bi neutemeljno uporabili prisilna sredstva. Policija očitke zavrača. 

Objavljeno
29. april 2017 13.24
Mo. B.
Mo. B.

Ljubljana – Migrantski center Second Home, ki deluje v Rogu, je s posnetki in fotografijami opozaril na včerajšnji incident, ki se je zgodil na Poti spominov in tovarištva na Viču. Na posnetku policist vklenjenega in po obrazu okrvavljenega moškega tišči k tlom. Iz Second Home sporočajo, da je bilo nasilje policista nad afganistanskim prosilcem za azil – kot pojasnujejo, je v Sloveniji za azil zaprosil že leta 2011, v skoraj šestih letih pa mu država ni izdala ne negativne ne pozitivne odločbe – povsem neutemeljeno. 

Kot so zapisali, so policisti na Poti spominov in tovarištva pristopili k Š. H., ko je ta s prijatelji sedel na klopi. Kljub zagotovilom, da se ne bo upiral in da ni begosumen, ga je policist zbil na tla, ga s kovinsko teleskopsko palico udaril po desni strani obraza in mu prebil arkado. Nato ga je menda po poškodovanem delu obraza poškropil še s solzivcem (celoten opis dogodka s strani Second Home najdete TUKAJ).

Sporočili so še, da ne morejo vzpostaviti stika s Š. H., da bi preverili, kakšno je njegovo zdravstveno stanje.

Iz policijske uprave Ljubljana so se na očitke odzvali s pojasnilom, da zavračajo vsakršne očitke in namigovanja o policijskem nasilju. Kot so pojasnili, je bil državljan Afganistana že v petem postopku priznanja mednarodne zaščite, a so postopek zaradi pristojnosti Nemčije pravnomočno zaključili s sklepom, ki je bil izvršljiv že februarja letos. Od takrat je afganistanski državljan v Sloveniji bival nezakonito.

Po obvestilu azilnega doma, kjer je znova zaprosil za azil, so ga policisti včeraj hoteli prijeti in nastaniti v Centru za tujce v Postojni, od koder bi ga vrnili v državo, kjer je prvič zaprosil za azil, torej v Nemčijo.

»Tujec je ob prihodu policistov iz azilnega doma pobegnil s kolesom .... Eden od policistov je stekel za njim in ga dohitel in ga prijel. Ker se je tujec aktivno upiral prijetju, je /.../ policist uporabil prisilna sredstva (fizična sila – davljenje od zadaj in sredstva za vezanje in vklepanje). Zaradi uporabe prisilnih sredstev tujec ni bil poškodovan, saj so poškodbe nastale med begom, ko je padel s kolesom,« so zapisali v pojasnilu.

Po končanem postopku – izdana mu je bila odločba o prepovedi vstopa v Slovenijo za obdobje enega leta – so ga namestili v Center za tujce v Postojni, od koder ga bodo izročili Nemčiji.