Nad svaka z nožem zaradi zaklenjene kopalnice

Ko je Anže Vidmar zadet in pijan, dobi morilske oči, je na sodišču dejal njegov svak, ki ga je Vidmar napadel z nožem.

Objavljeno
09. maj 2017 16.11
sojenje Anžetu Vidmarju za poskus umora. Ljubljana, 21.2.2017. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Da je le družinski spor zaradi neplačevanja stroškov pripeljal do tega, da se je znašel na zatožni klopi, je na sodišču razlagal Anže Vidmar. Potem ko so mu doma odklopili elektriko in zaklenili kopalnico, je namreč planil nad svaka, je priznal. A zanikal, da bi ga napadel z nožem.

Petintridesetletni Anže Vidmar, ki je po izobrazbi pek, a ne dela in prejema socialno pomoč, nekaj pa po pripovedovanju domačih še naprosjači pred trgovinami, je obtožen poskusa uboja svojega svaka Romana Z. Prvega decembra lani v Šmarci pri Kamniku se ga je namreč v domači hiši menda lotil s kuhinjskim nožem s kar 33-centimetrskim rezilom. Vidmar je menda okoli 17. ure prišel v spalnico, kjer je na postelji Roman Z. počival, in ga z rokami potiskal proti postelji, da ta ni mogel vstati, ter ga z nožem poskušal zabosti v glavo, pri tem pa vpil, da ga bo ubil. Napadenemu je nekako uspelo, da ga je odrinil, med prerivanjem pa ga je Vidmar porezal po dlani. Vidmar je nato odnehal in odšel, kmalu zatem pa ga je prijela policija.

V preiskavi se je Vidmar, ki je trenutno v priporu, zagovarjal z molkom, včeraj pa je v svoj zagovor le opisal svojo različico dogajanja tistega dne. Vse se je po njegovih besedah začelo, ko je okoli petih popoldne vstal in se odpravil proti kopalnici, ki pa jo je Roman Z. zaklenil. Vidmar namreč doma ni plačeval stroškov, kot je bilo dogovorjeno. »Jezen sem bil in sem šel v spalnico ter mu rekel, naj odklene kopalnico, pa mi je odvrnil, da ne, ker sestri nisem dal denarja. Še enkrat sem mu rekel, naj odklene, in ga vprašal, kako naj grem na stranišče, a je ni hotel odkleniti,« je razlagal Vidmar, ki je nato po lastnih besedah šel nad svaka in mu prisolil dve klofuti. Res je pokleknil nad njega in mu z rokami držal roki, da ga ne bi mogel udariti, po več pozivih Romana Z., naj ga spusti, pa je to tudi storil in odšel iz sobe. Res je tudi, da je pri tem vpil, da ga bo ubil, a je bilo to le v žaru jeze.

Prepir se je nato nadaljeval v veži, kjer mu je Roman Z., ki je sicer doma iz Kočevja, menda zabrusil, da bo pripeljal tri prijatelje iz Kočevja, ki ga bodo »nagonili«. »Sem rekel, naj jih le pripelje, pa bom najprej nabil njega, nato pa še one tri,« je razlagal Vidmar in dodal, da je takrat Roman Z. odšel v kuhinjo po nož. Sam se je zaprl v svoj del hiše in držal vrata, da svak ni mogel do njega, predvideva pa, da se je medtem ko je odpiral vrata, porezal sam. »Mojo sled DNK so na nožu najbrž našli zato, ker sem ga pred tem uporabljal. Z njim sem namreč rezal krompir, drugega tako ali tako nimam,« je opisoval.

Tablete, trava in »šnopc«

Čeprav se je po Vidmarjevem mnenju tako vse zgodilo le zaradi tega, ker doma ni plačeval stroškov, pa je omenil tudi to, kar je po besedah oškodovanca pravzaprav glavni vzrok za vse težave. »Jaz sem pijan hodil domov. Potem ko so mi umrli oče, babica in mama, sem namreč začel veliko piti in sem s tem pretiraval,« je razlagal na sodišču. A po njegovem mnenju bi se vse lahko rešilo. Na vprašanje svojega zagovornika Dominika Nemca je namreč povedal, da bi se vrnil domov (a ne pred iztekom enega leta, v drugem postopku je bil namreč obsojen na pogojno kazen zaradi nasilja nad svojo sestro, za eno leto pa so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja sestri in nečakinjama). Če bi plačeval stroške in počistil za svojim mačkom, »ko se bo posral«, je dejal, je prepričan, da bi bilo sobivanje spet možno.

A sodeč po besedah Romana Z. je stvar precej bolj resna in ne gre le za neplačevanje stroškov in to, da v obtoženčevem delu hiše zaudarja ter bi se »še podgane zaredile, če ne bi počistili«. Vidmar, ki je trezen sicer povsem znosen, dneve namreč preživlja zadet od trave in različnih tablet ter pod vplivom »šnopca«, v takšnem stanju pa je nemogoč. Otroci se ga bojijo in bežijo pred njim, ko prihaja domov, po vsej vasi pa se menda dere, da bo ubil sestro, tistega Kočevca in vse otroke. Roman Z. je razočaran, da Vidmar noče priznati, kar je storil, želi pa si le, da bi se »skuliral« in začel normalno živeti.

Zdaj je namreč po njegovih besedah čudak, ki ga, ker je tako vsiljiv, že ne spustijo več v Lidl in Hofer, kjer najraje prosjači. Zaradi družinskega nasilja je v še več postopkih, doma pa je že večkrat grozil. »Ko je pod vplivom alkohola, trave in tablet, ima prav morilske oči, v njem lahko vidiš morilca,« je bil slikovit na sodišču oškodovanec, ki je prepričan, da bi Vidmar svoje grožnje lahko tudi uresničil. Odškodnine od Vidmarja ne terja, želi si le, da bi dal mir. Sploh zato, ker so doma tudi otroci, s sestro obtoženega pa v kratkem pričakujeta dvojni naraščaj.