Nadaljevanje sojenja homeopatinji

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s ponovnim zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje bivši zdravnici Darji Eržen, ki naj bi leta 1996 s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt svojega pacienta.

Objavljeno
19. februar 2007 16.57
Sojenje Darji Eržen so spet prestavili
Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču se je s ponovnim zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje bivši zdravnici Darji Eržen, ki naj bi leta 1996 s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt svojega pacienta. Ker Erženove podobno kot na minulih glavnih obravnavah tudi tokrat ni bilo na sodišče, se je predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik, ki je primer prevzela po samoizločitvi sodnice Katarine Turk Lukan lani junija, odločila za sojenje v odsotnosti. Glavna obravnava se bo nadaljevala 2. aprila.

Novo sojenje poteka po izločitvi sporno pridobljenih dokazov iz sodnega spisa. Prejšnji sodni senat namreč ni mogel ugotoviti, ali je Erženova dobila pravni poduk in ali so bili najpomembnejši dokazi, to so zapisniki o zdravljenju, pridobljeni na zakonit način. Danes pa je zdravnica, ki je pripravila mnenje o zdravljenju dejala, da bi lahko način zdravljenja v večji meri ugotovila tudi glede na poročilo obdukcije.

Čeprav je zadeva že lanskega novembra zastarala, pa se sojenje Erženovi vendarle nadaljuje, in sicer na podlagi načelnega mnenja Vrhovnega sodišča, da se lahko v tem primeru obravnava nadaljuje tudi po preteku roka desetih let, po katerih tovrstno kaznivo dejanje zastara.

Zdravnica delovala v nasprotju z zdravstveno doktrino


Obtožnica Erženovo bremeni, da je jeseni leta 1996 kot zdravnica Zdravstvenega doma Kranj delovala v nasprotju z zdravstveno doktrino in zakonom ter pri zdravljenju 42-letnega Janeza Podgorška uporabljala homeopatijo. Ker je Podgoršek bolehal za malarijo, bi morala Erženova ukrepati kot zdravnica splošne medicine in ne opustiti doktrinarnega zdravljenja, laboratorijske preiskave krvi, specialističnega pregleda in hospitalizacije, ji očita tožilstvo in dodaja, da je zaradi njenega ravnanja Podgoršek novembra 1996 umrl.

Kranjsko okrožno sodišče je Erženovo februarja 2002 že spoznalo za krivo in ji dosodilo kazen osmih mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Po njeni pritožbi na višje sodišče je slednje pritrdilo prvostopenjskemu sodišču in kazen celo povečalo na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo treh let.

Erženova se je tedaj pritožila na vrhovno sodišče, ki je ugotovilo, da je bil ključni dokaz tožilstva, to je predpis zdravljenja za Podgorška in homeopatski pripravki, pridobljen nezakonito. Zato je sodbo razveljavilo in zadevo predlani vrnilo na kranjsko okrožno sodišče v ponovno sojenje. Je pa Erženova kmalu po samem dogodku z odločitvijo zdravniške zbornice izgubila zdravniško licenco.