Za poneverbo tri leta in pol zapora

Nada Dolinar, ki je bila pri družbi Hermatrade zaposlena kot računovodkinja, naj bi si na račun nakazala 865.000 evrov.

Objavljeno
10. oktober 2012 13.55
Posodobljeno
10. oktober 2012 13.55
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Koper - Sodni senat koprskega okrožnega sodišča je Nado Dolinar spoznalo za krivo poneverbe in jo obsodilo na tri leta in šest mesecev zaporne kazni ter na plačilo 180.000 evrov podjetju Hermatrade.

Za senat so bili dokazi, da si je Dolinarjeva kot računovodkinja v omenjeni družbi pridobila za 865.000 evrov premoženjske koristi, dovolj trdni.

Zagovornik Dolinarjeve Boštjan Penko je že napovedal pritožbo na razsodbo.

Okrožna državna tožilka Vanja Chiara Bažec je sicer za kaznivi dejanji poneverbe in ponarejanja listin zahtevala enotno kazen štirih let in osem mesecev zapora.

Dolinarjeva, ki je bila pri družbi Hermatrade zaposlena kot računovodkinja, naj bi si med letoma 2004 in 2008 na račun nakazala 865.000 evrov in s prirejanjem listin to prikazala kot izplačila dobaviteljem.

Dolinarjeva je sicer trdila, da je šlo za fiktivne transakcije in da je nakazan denar dvigovala z računov in gotovino nato vračala lastnikoma podjetja Mliivoju Čotarju in Egidiju Mohorčiču, sama pa naj bi dobila zgolj provizijo.

Sodnica Meri Mikac je ugotovila, da je očitano kaznivo dejanje ponarejanja listin inkludirano v kaznivo dejanje poneverbe in da torej ne gre za ločeni kaznivi dejanji, pri izreku kazni pa je upoštevala olajševalni okoliščini, da je Dolinarjeva mati treh mladoletnih otrok, in da je od kaznivega dejanja preteklo že dalj časa.