Nadzornici Merkurja ne bodo sodili

Zadeva Merkur: Tožilec Jože Kozina je umaknil obtožbo zoper Marto Bertoncelj.

Objavljeno
08. oktober 2014 22.21
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Tožilec Jože Kozina je v zadevi Merkur umaknil obtožbo zoper Marto Bertoncelj, nekdanjo nadzornico Merkurja in direktorico Merfina. Pojasnil je, da je to storil zaradi slabega zdravstvenega stanja obtožene. Pregon bi načeloma lahko prevzel Merkur, a tega ni pričakovati.

Marta Bertoncelj je junija 2012 sedla na zatožno klop poleg nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, Milana Jelovčana, nekdanjega direktorja Kograda Igem Ota Brgleza in Janje Kraševec. Tako kot oni se je tudi sama izrekla za nedolžno, kar zadeva zlorabo položaja in ponareditev poslovnih listin pri prodaji trgovskega centra Primskovo.

Sodišče je nato avgusta 2012 kazenski postopek proti Bertoncljevi začasno izločilo iz zadeve Merkur. Njena zagovornica Anka Kozamernik je pojasnila, da je Bertoncljeva hospitalizirana v jeseniški bolnišnici, da ni sposobna priti na obravnavo in še nekaj časa ne bo. Ker se Bertoncljeva ni odpovedala pravici do navzočnosti na sojenju, je Kozamernikova zahtevala, da se preložijo vse glavne obravnave, dokler se je Bertoncljeva ne bo sposobna udeležiti, kar pa je sodišče zavrnilo in postopek proti njej začasno izločilo.

Včeraj je bil po več kot dveh letih za Bertoncljevo razpisan narok v tej zadevi, ki pa se je hitro končal. Tožilec Jože Kozina je namreč zoper njo umaknil obtožbo, saj iz izvedeniških mnenj izhaja, da obtožena zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposobna spremljati sojenja. Predsednik senata Srečko Škerbec bo o tem obvestil Merkur, ki ima pravico prevzeti pregon zoper Bertoncljevo, a tega glede na razmere ni pričakovati. Če tega v Merkurju ne bodo storili, bo postopek proti njej ustavljen.

Kordež je bil pravnomočno obsojen na šest let in pet mesecev zapora, Brglez in Kraševčeva na leto in pol zapora, Jelovčan pa je bil oproščen.