Nagrada za koristne informacije o Robertu Časarju

Informacije o Časarju lahko policija zbira le s klasičnimi metodami, prikriti preiskovalni ukrepi niso dovoljeni.

Objavljeno
02. december 2014 19.40
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper, Ljubljana – Generalna policijska uprava obljublja nagrado tistim, ki ji bodo z informacijami pomagali izslediti obsojenca Roberta Časarja. Letos 14. marca se ni zglasil na prestajanje petih let in devetih mesecev zaporne kazni. Že pred tem (konec preteklega leta) je nekdanji predsednik uprave Luke Koper skrivaj izginil. Letos poleti je za njim odšla tudi žena z dvema otrokoma.

Koprsko okrožno sodišče je 20. marca izdalo odredbo za razpis tiralice, sklep o odreditvi pripora in evropski nalog za prijetje in predajo. Zoper njega je razpisana tudi mednarodna tiralica. Po pojasnilu predsednice sodišča Darje Srabotič je sodba zoper Roberta Časarja postala pravnomočna 9. decembra 2013. Izvajanje zaporne kazni v tem Časarjevem primeru lahko nastopi v dvajsetih letih od navedenega datuma.

Slovenska policija se je zato odločila uporabiti vse možnosti, ki jih ima, da zagotovi uresničitev kazenske sankcije. Čimprejšnje prijetje je ključnega pomena za pravočasen in ustrezen zaključek kazenske zadeve. Policija bo vsako pridobljeno informacijo, ki bo pripomogla k izsleditvi in prijetju obsojenca, denarno nagradila. Višina nagrade bo odvisna od koristnosti informacije in okoliščin, v katerih bo posredovana, je danes sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Na naše vprašanje je pojasnil, da imajo izdelana merila, po katerih vrednotijo pomen posameznih informacij pri odkrivanju ubežnika, vendar teh meril policija ne želi razkriti, prav tako ne niti približnih vrednosti nagrad, ki jih bodo dali morebitnim pomagačem. To je skrivnost v vseh primerih.

Informacije o nekdanjem predsedniku uprave Luke Koper lahko policiji sporočite na anonimno telefonsko številko 080 1200, na interventno telefonsko številko 113 ali prek spletnega portala »Anonimna e-obvestila o pogrešanih in iskanih osebah«.

Kaj policija sploh ve

Menegalija je nadvse redkobeseden o tem, kaj slovenska policija sploh ve o Časarjevem pobegu in skrivanju. Kdaj in kje so ga videli, kje bi se lahko skrival ... Domneva, da je Časar ravnal kot večina ubežnikov: da si je pripravil natančen načrt pobega iz Slovenije, da ima pomočnike, da si je priskrbel dokumente, ki jih je potreboval, in skrbno izbral državo, kamor se je »umaknil«.

Slovenska policija seveda sodeluje s tujimi varnostnimi organi, izmenjujejo informacije, tudi o tem, kam in v katere države se taki ubežniki najraje ali najlažje skrijejo. Vse manj pa je držav na svetu, kjer bi bil kateri od ubežnikov stoodstotno prepričan, da ga ne bo dosegla Interpolova tiralica. Za prebivanje v tujini potrebuje tudi denar.

Največji problem, ki ga v vseh teh prizadevanjih vidi Menegalija, je, da je policija pri iskanju Časarja omejena le na klasične ukrepe, da se dokoplje do koristnih podatkov. Prikriti preiskovalni postopki (telefonski in drugi prisluhi) ne pridejo v poštev. Nikakor ne morejo dobiti sodnega naloga za hišno preiskavo v določeni hiši, prav tako ne smejo nadzirati telefonov, pregledovati klasične ali elektronske pošte, enako velja za finančne transakcije na računih obsojenca. Slovenija je ena redkih držav na svetu, kjer ti ukrepi za obsojence niso dovoljeni.

Še drugi postopki

Sicer pa imajo samo na koprskem sodišču še več zadev proti Časarju. V fazi kazenskega postopka so trije primeri, pri čemer sta dve obtožnici sta pravnomočni, tretja je v vročanju. Hkrati sta v fazi preiskave še dva primera domnevnih Časarjevih kazenskih dejanj: Beltinci in ekološki posli v Luki Koper.

Časarja z odškodninsko tožbo preganja tudi Luka Koper. Od šestih primerov sta dva (podaljšanje prvega pomola in nakup skladišča za potniški terminal) za podjetje pravnomočno izgubljena. Tretji primer (Grafistovo parkirišče) je Luka dobila samo delno; Časar bi ji moral skupaj z Aldom Babičem odšteti milijon evrov za to, ker je Luka plačevala kazni inšpektorjem zaradi na črno zgrajenega parkirišča. Na to razsodbo so se odvetniki že pritožili. Obstajajo še tri odškodninske tožbe: za vlaganja v slovaški TTI, Adriasole in Luna.

Odvetnik Daniel Planinšec nam je danes povedal, da ima pooblastila za zastopanje Časarja in da se vsem odvetnikom v primeru odškodninskih tožb splača zastopati člane Časarjeve uprave in nadzornega sveta, saj so priznani stroški za tožbe, ki segajo do 19 milijonov evrov, nadvse vabljivi. »Izdelal sem stroškovnik. V primeru, da pade tudi odškodninska tožba, tako kot so že dve in večina tretje, bi samo v primeru TTI lahko prejel 126.000 evrov,« je dejal Planinšec, ki trdi, da že približno leto dni ni imel nobenih stikov s svojim varovancem.

Policija je sicer na podlagi odredb za razpis iskanja oseb slovenskih sodišč razpisala 206 mednarodnih tiralic in evropskih nalogov za prijetje in predajo.