Najdba pri Mariboru: v bombi grozi 100 kg eksploziva

Med sanacijo posledic zemeljskega plazu v kraju Gaj pri Mariboru so delavci v soboto zjutraj naleteli na neprijetno presenečenje; 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Policisti so zavarovali območje okoli bombe, prebivalci treh okoliških hiš so morali včeraj celo za kratek čas zapustiti svoje domove.

Objavljeno
13. marec 2011 21.50
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor - Policisti so zavarovali območje okoli bombe, prebivalci treh okoliških hiš so morali včeraj celo za kratek čas zapustiti svoje domove, ko so pripadniki regijske enote za neeksplodirana ubojna sredstva bombo prestavili na varnejšo lokacijo v bližnjem gozdu, danes dopoldne pa jo bodo po načrtih razstrelili.

Bombo so med sanacijo posledic leto in pol starega plazu našli v neposredni bližini domačije Gretovih na Gaju pri Mariboru. Kot je za Delo povedal vodja vzhodnoštajerske enote za neeksplodirana ubojna sredstva Robert Vute, je to kljub starosti še vedno zelo nevarna bomba, v kateri je 100 kilogramov čistega eksploziva. Da bi čim bolj zmanjšali tveganja, so jo prestavili stran od hiš in jo položili v luknjo v bližnjem gozdu. Med transportom bombe so morali bližnji domačini za približno dve uri svoje hiše zapustiti.

Novo lokacijo, kamor so prenesli bombo, so zavarovali in jo nameravajo fizično varovati vso noč iz nedelje na ponedeljek, ko bodo izvedli nadzorovano razstrelitev, je povedal Vute. »Gre za vojaški eksploziv, ki je kljub starosti še zelo nevaren. Bomba ima na vsaki strani tudi po en vžigalnik. Ker o njej ne vemo dovolj, se ne bomo lotili deaktivacije, je še opozoril Vute.« Domačini predvidevajo, da gre za ameriško bombo, ki jo je odvrglo ameriško letalo pred koncem druge svetovne vojne. Starejši se namreč še spominjajo dogodka, ko je poškodovani bombnik v sili odvrgel pet bomb, eksplodirale pa so le štiri. Peto so torej našli v soboto, 66 let pozneje.