Najstnica, ki je pobegnila k fantu, se mora vrniti domov

Romski družini sta ob pomoči CSD glede pobegle 15-letnice našli (začasno) rešitev.

Objavljeno
04. oktober 2012 20.03
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Zgodba 15-letnice, ki je pobegnila od doma, se le razpleta, saj so jo izsledili, a kot je povedala, se domov ne namerava vrniti. Njen oče je napovedal celo streljanje, da jo dobi nazaj, a za zdaj kaže, da so se z romsko družino, kamor je dekle pobegnilo, vendarle dogovorili.

Kot je znano, šolarka iz Celja ni prvič odkorakala od doma k 20-letnemu fantu iz Kočevja. Tako so jo že v soboto izsledili v romskem naselju in jo nastanili v kriznem centru, od koder je v nedeljo samovoljno pobegnila nazaj v Kočevje.

Tja, kamor je pobegnila že prvič. Kje se ubežnica skriva, so kmalu vedeli tako sorodniki kot pristojne službe. Na policiji so kmalu po javni objavi o izginotju pojasnili, da v povezavi s pogrešanim dekletom niso odkrili okoliščin, ki bi nakazovale na to, da bi bilo dekle žrtev kaznivega dejanja.

Dekličin oče je bil prepričan, da bi morala primer rešiti policija. Ker policija po njegovem mnenju ni ukrepala, je napovedal, da bodo zadevo vzeli v svoje roke. Javno je naznanil, da bo zbral kakšnih 30 ali 40 ljudi ter hčer za vsako ceno dobil nazaj.

»Tudi streljali bomo, če bo treba,« je bil odločen. A na srečo je ostalo le pri besedah, saj sta vpleteni strani včeraj okoli poldneva na kočevskem centru za socialno delo našli skupni jezik.

Pop TV je poročala, da so se na več kot štiriurnem sestanku dogovorili, da deklica do nedelje ostane v Kočevju, v nedeljo pa jo morajo pripeljati nazaj domov v Celje. Deklica obiskuje osmi razred osnovne šole, želja staršev pa je, da šolo tudi uspešno zaključi.

Za deklico pristojen CSD, ne policija

Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organiziran kriminal, je glede govoric, da bi morala policija odločneje ukrepati, pojasnil, da imajo mladoletniki s 16 leti že določene pravice odločanja.

Pri pobegli 15-letni najstnici so tako ravno nekje na meji teh pravic. Zavrnil pa je govorice, da bi morala policija pogrešano dekle, če ne gre drugače, na silo odvleči in vrniti staršem.

»Policija nima teh pristojnosti, mi lahko mladoletno osebo samo izsledimo, ukrepajo pa druge pristojne službe, recimo center za socialno delo. Njim moramo mladoletnike tudi predati, center za socialno delo se v nadaljevanju tudi opredeli oziroma odloči, kaj je najbolje za otroka oziroma za njegov razvoj.«

Očitki dekličinega očeta, da policija v konkretnem primeru ni naredila dovolj, so povsem neutemeljeni, pravi Peršolja.

Očeta bodo kazensko ovadili

Napoved dekličinega očeta, da se bo lahko tudi streljalo, je kajpak prišla na uho tudi policistom. Sogovornik je pojasnil, da so bili o tem obveščeni in so se tudi ustrezno organizirali, če bi prišlo do kakšnih kršitev.

Teh danes ni bilo, je pa zato sorodnikom najstnice dan prej v Celju zavrela kri, saj so se sprli in stepli s policisti. Trije možje postave so bili laže poškodovani.

Poročali smo že, da so dekličini družinski člani včeraj okoli 17. ure na Dečkovi cesti v Celju prišli navzkriž s policisti.

Med napadalci je bil tudi njen oče, ki je med dejanjem doživel živčni zlom, zato so ga namesto na policijsko postajo odpeljali v bolnišnico.

Danes so ga iz zdravniške oskrbe že odpustili, mu pa kazni gotovo ne bodo odpustili možje v modrem. Čaka ga namreč kazenska ovadba zaradi napada na policiste.