Največ korupcije v javnem sektorju

V Murski Soboti in Žalcu uslužbenca dobili pri sprejemanju podkupnine

Objavljeno
15. julij 2016 17.08
PU Celje
Brane Piano
Brane Piano

Celje – Od izvajalcev gradbenih del je uslužbenec stanovanjskega podjetja v javno-zasebni lasti iz Žalca zahteval provizije, uslužbenec finančne uprave je v Murski Soboti zahteval plačilo za odlog rubeža. To sta dva primera, ki potrjujeta trditev vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto Dušana Florjančiča iz uprave kriminalistične policije o težavah s korupcijo.

Florjančič govori o tem, da se je letos število kaznivih dejanj korupcije v Sloveniji močno povečalo, največ pa jih je v javnem sektorju. Pri tem poudarja, da Slovenija še vedno ni močno skorumpirana državo, le policija je nanje vse bolj pozorna, obenem pa nekatere afere, kakršna je bila na primer s tehničnimi pregledi, močno povečajo število posamičnih kaznivih dejanj.

A lani je policija v prvega pol leta obravnavala 59 kaznivih dejanj s področja korupcije, letos jih je v šestih mesecih že 142. Med njimi je bilo 130 primerov zlorabe uradne dolžnosti in javnih pooblastil, dve zoper gospodarstvo in 10 kaznivih dejanj zoper volitve in volilno pravico. »Pri odkrivanju smo uspešni, čeprav to iz sodne statistike ni razvidno, saj mnoga korupcijska kazniva dejanja sodišča obravnavajo kot gospodarski kriminal,« pojasnjuje Florjančič. Zadnja primera, ki so ju včeraj predstavili v Celju, sta iz Murske Sobote in Žalca.

Bojan Rous iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota sicer ni potrdil, da gre za 51-letnega uslužbenca Finančnega urada Murska Sobota. V sredo so v Murski Soboti kriminalisti pri prevzemu 10.000 evrov podkupnine prijeli 51-letnega uslužbenca finančne uprave. Ta je pred tem nekemu dolžniku obljubil in nato posredoval pri svojem prav tako 51-letnem sodelavcu, da sta skupaj dosegla odložitev izvršbe na nepremičnini oziroma rubež dolžnikove hiše. Za uslugo je zahteval 20.000 evrov. Rous je dodal, da podatke še zbirajo, tudi o tem, ali sta uslužbenca nezakonito posredovala še za koga.

PU Celje pa je v ponedeljek opravila tri hišne in dve osebni preiskavi ter prijela 37-letnega uslužbenca stanovanjskega podjetja Sipro iz Žalca, po naših podatkih gre za Aleksandra Medveda iz omenjenega podjetja. V podjetju je (bil) zaposlen kot upravnik. Vsaj od dveh direktorjev oziroma lastnikov gradbenih podjetij, ki so za stanovanjsko podjetje izvajala gradbena dela, je zase večkrat zahteval nagrado v višini treh odstotkov vrednosti del kot protiuslugo, da so podjetja dobila ali ohranila dela. Prijeli so ga v trenutku, kot je povedal Aleš Slapnik s PU Celje, ko je hotel prevzeti 5000 evrov podkupnine za svoje storitve.

Aleksandra Medveda so prejeli v trenutku, ko je hotel prevzeti 5000 evrov podkupnine za svoje storitve. Foto: Uroš Hočevar