Največ nesreč še vedno zaradi prehitre vožnje

Do konca letošnjega avgusta se je na slovenskih cestah zgodilo 12.268 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 74 ljudi.

Objavljeno
25. september 2013 15.28
Slika je simbolična.
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Čeprav je po podatkih policije stanje prometne varnosti na slovenskih cestah od začetka leta do konca avgusta boljše kot v enakem obdobju lani, pa se je septembra nekoliko poslabšalo, saj so umrli štirje udeleženci več kot v lanskem septembru. Samo prejšnji teden je na slovenskih cestah umrlo sedem ljudi.

Do konca letošnjega avgusta je tako zgodilo 12.268 prometnih nesreč, lani v enakem obdobju pa 15.596. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s hujšimi posledicami ali s smrtjo udeležencev je po podatkih policije neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

V letošnjem letu je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 28 udeležencev (trije manj kot v enakem obdobju lani), 165 (lani 217) se jih je hudo telesno poškodovalo. Zaradi neupoštevanja pravil o prednosti je umrlo 17 udeležencev (deset več kot v enakem obdobju lani), 71 (lani 123) pa se jih je hudo telesno poškodovalo.

Ker so pred nami jesenski in zimski meseci, ki prinašajo krajše dneve in slabše vremenske pogoje, s tem pa tudi slabšo vidljivosti in vozne razmere, policisti ponovno opozarjajo voznike na previdno in strpno vožnjo ter dosledno spoštovanje predpisov. Da bi bila prometna varnost ob koncu leta boljša oziroma da se ne bi poslabšala, bodo policisti izvajali preventivne in represivne aktivnosti, s katerimi bodo neposredno nadzirali udeležence cestnega prometa.